Izvor: Politika, 25.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tapušković o Markalama

Predstavljanje knjige razgovora Miloša Jevtića sa advokatom Branislavom Tapuškovićem "Pravda i krivda", preksinoć, u prepunom, najvećem amfiteatru Pravnog fakulteta u Beogradu, popularnoj "petici", imalo je posle dva sata uzbudljivu završnicu.

Poznati advokat je priredio nesvakidašnji performans. Iako je u amfiteatru sedeo krem profesora, na žaljenje Tapuškovića nije bilo i više studenata kojima je u svojoj sedamdesetoj godini života i četvrtoj deceniji rada, želeo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obrati. Rekao je kako je važno govoriti čistim maternjim jezikom, iako se i sam već posle decenijskog rada u Hagu, navikao i na BHS jezik, a uskoro će, možda i na neki novi.

Advokat Tapušković koji već mesec i po dana u Hagu brani generala Dragomira Miloševića, ratnog komandanta Sarajevsko romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, izrazio je zabrinutost zbog čega naša javnost ćuti o ovom suđenju kada su transkripti, čak i u audio formi, dostupni na Internetu, samo ako pretraživač uđe u "sudnicu broj 2". Jer, kako je otkrio, onoliko koliko mu to položaj dopušta, ono što baca tračak nove svetlosti na događaje u Sarajevu, jeste svedočenje svedoka tužioca Kornelisa Hendrika Nikolaja, holandskog general majora u penziji Kraljevske holandske armije, koji je 1995 godine bio jedan od komandanata UNPROFOR- a u Bosni.

Reč je o Markalama. Tog 28 avgusta 1995 godine, granate koje su pale na sarajevsku pijacu odnele su 33 života. General Nikolaj je rekao da su "za granatiranje okrivljeni Srbi iako za to nije bilo konkretnih dokaza". Zatim sledi direktno pitanje advokata Tapuškovića da li je moguće da su bosanske vlasti, možda, žrtvovale, sopstvene građane u višem državnom interesu, na koje holandski general odgovara: "To je opcija koju nismo isključili".

I još nešto što je izrekao general Nikolaj. Njemu je, naime, general Adrijan van Bal, jedan od njegovih prethodnika u UNPROFOR u rekao "pre mog odlaska (u Bosnu) da su u jednom specifičnom slučaju imali veoma snažan utisak da su snage bosanskih Muslimana pucale na sopstveni narod sa namerom da krivicu prebace na bosanske Srbe. Govorim to zato što je njegov veoma snažan utisak bio da se tako dogodilo. Nikad nisu imali stoprocentne dokaze za to".

Ove citate iz Haške sudnice objavljene u jednom časopisu, pročitao je auditorijumu advokat Tapušković, i samo, prvi put javno dopunio da su to bili odgovori na njegova pitanja holandskom generalu, ne želeći da bilo ko tumači da je to nešto što on kao advokat branilac iznosi iz sudnice u javnost.

"Ovo su novi momenti o kojima ne znam iz kojih razloga naša javnost ćuti, a ja ću se svim snagama boriti da to naši ljudi saznaju, jer ne mogu da dopustim, da ja i moja deca, naša deca, nose žig večne krivice, ako se ispostavi da je istina drugačija", rekao je na kraju advokat Tapušković.

M. Radošević

[objavljeno: 25.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.