Izvor: Politika, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna tri opuška

Beli pikavci na vratancima ložišta kaljeve peći nisu pronađeni prilikom uviđaja 12. marta, a fotografisani su tek pet dana kasnije Kriminalistički tehničar MUP-a Srbije Milisav Đorđević je 12. marta 2003. godine fotografisao sve tragove pronađene u kancelariji broj 55 zgrade u Ulici admirala Geprata broj 14, odakle je 12. marta 2003. godine ubijen premijer Zoran Đinđić. On, međutim, nije ni video ni fotografisao tri opuška koji su, prema iskazima svedoka iz MUP-a, uočeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tek sutradan na vratancima ložišta kaljeve peći u toj kancelariji. Ti opušci su svojevremeno bili "pripisani" optuženom Zvezdanu Jovanoviću, ali je DNK analiza utvrdila da biološki tragovi sa ovih cigareta marke "davidov", koje inače puši Jovanović, ne pripadaju njemu.

Prema navodima optužnice, u kancelariji broj 55 su 12. marta bili Zvezdan Jovanović, koji je sa prozora pucao u premijera, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović. U Jovanovićevom priznanju datom u policiji u vreme akcije "Sablja" navodi se u jednoj rečenici: "Pušio sam ′davidov", a u javnosti se govorilo da je on na sastanku u MUP-u Srbije 23. marta 2003. godine uhapšen upravo u trenutku kada je ugasio cigaretu "davidov" na navodno isti način kako su ugašene cigarete pronađene na vratancima ložišta kaljeve peći u kancelariji u Gepratovoj.

– Šef Odseka kriminalističke tehnike Radovan Kitić je već obavio uviđaj kada sam ja došao oko 13 časova. Video sam presavijeno ćebe na ramu prozora koji je bio širom otvoren. Ja sam to ćebe upakovao u pe-ve-ce kesu koju sam hermetički zatvorio zbog mikrotragova. Pri tom sam imao rukavice. Svuda smo tražili tragove otisaka prstiju i zato smo mazali i kaljevu peć ali opuške tada nisam video – rekao je Đorđević.

Na dan atentata pronađen je samo jedan opušak cigarete bez filtera ispred prozora, a Đorđević je rekao da je kasnije čuo da su pronađeni opušci na vratancima kaljeve peći, pa je objasnio da su na peć bile naslonjene neke ploče. To je bio povod da branilac Zvezdana Jovanovića, advokat Nenad Vukasović, zatraži od sudskog veća da više puta na ekranima prikaže fotografije broj 54 i 57 iz fotodokumentacije sa uviđaja u toj kancelariji. Na prvoj fotografiji vidi se da pored peći stoje dve velike kartonske kutije, a da su na prednji zid peći naslonjene ploče koje su zapravo bile nekakvi reklamni panoi. Vrata peći se od njih nisu videla. Na drugoj fotografiji ti panoi su položeni pored peći, na mestu gde su na prvoj fotografiji bile kutije, a svedok je rekao da je on sve fotografisao istog dana. Zato su advokati izrazili sumnju da fotografije potiču iz dve prostorije na drugom spratu zgrade u Gepratovoj 14.

– Koliko ja znam, niko od naših operativaca ne puši "davidov" – rekao je kriminalistički tehničar Predrag Ćurčić koji je 17. marta bio pozvan da dođe u Gepratovu da bi fotografisao tri opuška na vratancima peći, a zatim je bio poslat na sprat niže da po predmetima u kancelarijama i od zaposlenih uzima tragove i uzorke otisaka prstiju. – U kancelariji broj 55 nisam ništa drugo fotografisao osim ta tri pikavca. Vratanca na peći bila su širom otvorena kada sam došao. Niko mi ništa nije objašnjavao. Trebalo je samo da slikam – rekao je Ćurčić.

Prvooptuženi Milorad Ulemek je pitao da li je opuške možda ostavio neko od stručnjaka iz Vizbadena, koji su bili u ovoj kancelariji 13. marta, ali svedok nije znao odgovor na to pitanje. Advokati su konstatovali da su uviđaj, fotografisanje i skiciranje lica mesta urađeni traljavo i tražili da se ovi dokazi izdvoje iz spisa predmeta. Branilac Zvezdana Jovanovića je rekao da je tehničar Ćurčić bio pozvan samo da bi "izvršio legalizaciju nečijih sumnjivih radnji sa opušcima".

A. Petrović

[objavljeno: 19.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.