Izvor: Politika, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna hica iz Gepratove

Nalaz iz Vizbadena takav kakav jeste zato što su veštacima selektivno poslati dokazi iz Beograda, kaže odbrana



Advokati optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića osporili su juče nalaz veštaka iz Vizbadena, ocenjujući da se radi o izveštaju datom na osnovu nepotpunih podataka, koji ne može da služi kao dokaz u procesu. Odbrana smatra da stručnjaci nemačkog instituta nisu odgovorili na ključna pitanja u vezi sa ubistvom Đinđića, pa se, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostalog, i dalje sa sigurnošću ne zna da li je na premijera i njegovog telohranitelja Milana Veruovića pucano iz kancelarije broj 55 u zgradi u Admirala Geprata 14.

U svojim primedbama na prekjučerašnje izlaganje veštaka Bernda Salzigera, koji je potvrdio optužnicu, advokati su zaključili da je nalaz iz Vizbadena takav kakav jeste zato što su veštacima selektivno poslati dokazi iz Beograda. Oni smatraju da je to urađeno s ciljem da i nemački stručnjaci potvrde ono što o atentatu kažu doktor Dušan Dunjić, profesor sudske medicine i Milan Kunjadić, balističar.

– Imam osećaj da se ovde stalno nešto krije. Nije utvrđeno da li su premijer i Veruović pogođeni iz kancelarije 55, da li je na njih pucano iz puške "hekler und koh" i da li su parčići zrna nađeni u dvorištu ispaljeni iz te puške. Imamo samo pretpostavke i verovatnoću da je tako bilo, a to je relativna stvar. Nemamo eksplicitne odgovore. Svi smo ovde obrazovani, vakcinisani i imamo lične karte i svima nam je jasno da ovaj nalaz ne može da se uzme zdravo za gotovo – rekao je prvooptuženi Milorad Ulemek Legija.

Primedbe je imao i Zvezdan Jovanović, koga optužnica tereti da je pucao u premijera.

– Oni se pozivaju na Dunjića i Kunjadića, a Dunjić i Kunjadić se pozivaju na njih – kratko je kazao Jovanović.

Ulemekov branilac Slobodan Milivojević kaže da u Vizbaden nije poslata sva odeća premijera, ni hidraulični uređaj sa vrata Vlade Srbije. On je kao svoju primedbu naveo i to što je nalaz radila ustanova koja nema odeljenje specijalizovano za sudsku medicinu. Advokat Nenad Vukasović, koji brani Zvezdana Jovanovića, kaže da uopšte nije jasno na osnovu čega su veštaci utvrdili položaj Milana Veruovića u trenutku kad je pogođen. On je ocenio da je profesor Dunjić "veštak za sve" pa i za balistiku i psihičko stanje Veruovića, a "zna se da on radi sa mrtvima".

– Veštacima iz Vizbadena su dostavljena četiri dela košuljice metka i pet parčića od olova za koje su naši veštaci rekli da nikako ne mogu da se veštače. Nejasno je kako je to Nemcima pošlo za rukom. Po konstrukciji rečenice veštaka primećujem da su odgovori koje je dao u nivou nekog narednika i nemam ništa protiv... – rekao je advokat Želimir Čabrilo, branilac odbeglih Miloša i Aleksandra Simovića, ali ga je prekinula sudija Nata Mesarović:

– Molim vas, radili smo balistiku, a ne lingvistiku.

Aleksandar Popović, branilac Vladimira Milisavljevića, koji je takođe u bekstvu, zaključio je da se veštak neshvatljivo lako odrekao svog prvog nalaza, koji se razlikuje od drugog po mestu gde je stajao Đinđić. "Uopšte nije razmatrana mogućnost dolaska metka iz drugog pravca, kao ni drugi položaj premijera", rekao je Popović.

Po mišljenu advokata Krste Bobota, branioca Željka Tojage i Saše Pejakovića, bez odgovora je ostalo i pitanje da li su vrata vlade bila otvorena ili ne u trenutku kada je premijer pogođen.

– Ako su vrata bila zatvorena, nije jasno kako je došlo do rotacije tela, kako kaže veštak Dunjić. Veštak je osporio Dunjićevu tezu o rotaciji tela, uporedivši energiju od metka sa udarcem flaše vode, što nije dovoljno da bi se telo zarotiralo – izjavio je advokat Bobot.

Suđenje se danas nastavlja čitanjem dokaza.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 08.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.