TUŽILAŠTVO BIH: GANIĆ I OSTALI NISU KRIVI ZA MASAKR U DOBROVOLJAČKOJ

Izvor: Kurir, 17.Jan.2012, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILAŠTVO BIH: GANIĆ I OSTALI NISU KRIVI ZA MASAKR U DOBROVOLJAČKOJ

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o obustavljano istrage za masakr nad vojnicima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992.

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o obustavljano istrage za masakr  nad vojnicima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992.

Istraga je obustavljena protiv  Ejupa Ganića, Hasana Efendića , Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Topića, Jovice Berović, Rešada Jusupović, Jusufa Kecman, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je utvrđeno da osumnjičeni nisu počinili krivično delo.

„Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale“, navodi Tužilaštvo.

Takođe, Tužilaštvo navodi da je istragom utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Istraga u vezi sa ovim posledicama i radnjama se nastavlja.

Istraga je utvrdila da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije „FIS-a“, Centralnog zatvora i štaba T.O., te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika. Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identifikovanja izvršitelja, kao i postojanja eventualne komandne odgovornosti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obustavljena istraga za Dobrovoljačku

Izvor: Studio B, 17.Jan.2012

Tužilаštvo BiH donelo je nаredbu o obustаvi istrаge u slučаju "Dobrovoljаčkа" protiv ukupno 14 licа, među kojimа Ejupа Gаnićа i Jovаnа Divjаkа, jer je utvrđeno dа nisu počinili krivično delo.

Nastavak na Studio B...

SRS protiv tužilaštva BiH

Izvor: RTS, 18.Jan.2012, 13:32

Srpska radikalna stranka osudila odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obustavi istragu protiv 14 osoba u "slučaju Dobrovoljačka ulica", među kojima i Ejupa Ganića i Jovana Divjaka...Reagujući na odluku Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i još 12 osoba...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.