TEŠKA ROBIJA

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEŠKA ROBIJA

Legija i 29 „zemunaca“ dobili 465 godina robije za 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Legija presudu dočekao sa ironičnim osmehom, a majka i supruga napustile sudnicu čim je sudija rekao „krivi su“

BEOGRAD - Posle četiri godine suđenja, juče su u Specijalnom sudu osuđeni članovi „zemunskog klana“ na ukupno 465 godina robije za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Prvooptuženi, nekadašnji komandant Jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Na istu kaznu osuđeni su i Miloš Simović, Vladimir Milosavljević Budala i Sretko Kalinić, zbog više ubistava, otmica Vuka Bajruševića, Milije Babovića i Slobodana Radosavljevića Bulke, i dva teroristička napada.

Treće izricanje presude na kaznu od 40 godina robije nekadašnji prvi čovek „crvenih beretki“ dočekao je s ironičnim osmehom na licu. Čim je sudija završio sa čitanjem kazni, Legija je zajedno s Aleksandrom Simovićem, Bajićem i Slavkovićem napustio sudnicu, ne želeći da sasluša obrazloženje presude. Zajedno s njima većina publike, u kojoj su bile porodice okrivljenih, iz protesta je izašla napolje. Legijina majka Natalija i supruga Aleksandra Ivanović napustile su sudnicu čim je sudija izgovorio „krivi su“.

Inače, izricanje presude porodice i prijatelji okrivljenih slušali su mirno i bez ijednog komentara. Okrivljeni Dragan Miladinović Gagec, kad je čuo da je osuđen na pet godina i da mu je ukinut pritvor, prekrstio se.

Slobodanu Pažinu veće je odredilo pritvor i on je odmah sproveden u Okružni zatvor. Kad je čuo za pritvor, Pažin samo što nije zaplakao. Njegov branilac prokomentarisao je kaznu i odluku suda „skandaloznom!“

Veće sudije Milimira Lukića na po 35 godina zatvora osudilo je Aleksandra Simovića, Nikolu Bajića i Đorđa Slavkovića, dok je Milan Jurišić Juriško osuđen na 34 godine, a Milan Glišović, koji je u bekstvu, na 32 godine.

Milan Jurišić Jure i Dušan Krsmanović osuđeni su na po 20 godina zatvora, Darko Milićević na 13 godina, Selman Hamidović i Milomir Kaličanin na po deset godina, a Dalibor Nišavić 9,5 godina zatvora.

Slobodan Pažin je oslobođen optužbe za zločinačko udruživanje, a osuđen je na 7,5 godina zatvora za pomaganje učiniocu posle krivičnog dela i neprijavljivanje počinioca.

Saša Petrović, Dragan Miladinović Gagec, Milan Jovanović, Milan Drča i Darko Milić osuđeni su na po pet godina zatvora, Bojan Dolić i Srećko Trajković na po 4,5 godine, a Slobodan Kovčić na četiri godine zatvora.

Toni Gavrić i Predrag Maletić osuđeni su na po tri godine zatvora.

Ninoslav Konstatinović, koji je u bekstvu, i Nenad Opačić, oslobođeni su optužbe zbog zastarelosti.

Optužbe su oslobođeni i Aleksandar Zdravković i Dejan Ranđelović, koji je takođe u bekstvu.

Svi osuđeni su dužni da, solidarno, za otmice Vuka Bajruševića, Suada Musića i Milije Babovića oštećenima isplate oko 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, 15 dana po pravosnažnosti presude.

U obrazloženju presude sudija je istakao da je „zemunski klan“ bio dobro organizovana banda i da se tačno znala uloga svakog člana. Ova organizacija organizovala se zbog sticanja imovinske koristi i uklanjanja konkurencije. Presuda je doneta na osnovu jasnih, potpunih i celovitih dokaza.

- Utvrđeno je da su likvidacije obavljene na profesionalan način, po identičnom metodu. Skoro sva ubistva su izvršen iz vozila u pokretu, uz korišćenje automatskog oružja - rekao je Lukić.    [ antrfile ]

DEMONSTRIRALI MOĆ

- Premijer Zoran Đinđić i njegova vlada 2002. godine su kao prioritet odredili borbu protiv organizovanog kriminala i te godine je uokviren instrumentarij za tu borbu. Tada je organizovani kriminal pokazao pravo lice i svoju moć, jer su se stalno događala ubistva i otmice. Znali su da se Ljubiša Buha nudi sudu kao svedok i kriminalna organizacija je više puta pokušala da ga ubije, pa je Buha sklonjen na skriveno mesto - istakao je sudija.

Dodao je i da su Ulemek i Dušan Spasojević, u nemoći da spreče Buhino svedočenje, odlučili da demonstriraju moć podmetanjem eksploziva u njegovo preduzeće „Difens roud“, simbolično, na dan uvođenja izmena Zakona o krivičnom postupku.

- Hteli su da pošalju dve poruke - Vladi, o tome koliko su moćni, i Buhi, da će ga finansijski uništiti - rekao je Lukić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.