Izvor: B92, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka o korupciji u Srbiji

Beograd -- Nemanja Nenadić smatra da su hapšenja kriminalnih grupa uticala da Svetska banka d bolju ocenu za borbu protiv korupcije.

Prema izveštaju Svetske banke, Srbija je u prošloj godini zabeležila napredak u kontroli korupcije i dobila 46,1 od 100 poena. Efikasnost javne uprave ocenjena je s 44,5 poena, kvalitet zakonske regulative s 40,5, a vladavina prava s 35,2.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je rangiranje zasnovano na različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvorima, među kojima su empirijska istraživanja među građanima i privrednicima o podmićivanju javnih službenika, ali i istraživanja u kojima ispitanici prenose utisak o rasprostranjenosti korupcije.

"Po mom uverenju, na popravljanje slike o Srbiji je moglo da utiče nekoliko akcija hapšenja organizovanih kriminalnih grupa do kojih je došlo tokom 2005. i 2006. i sumnjam da smo dobili mnogo pluseva za zakonske i institucionalne reforme", rekao je Nenadić.

On je rekao da je u prethodnom periodu nedostajala politička volja da se antikorupcijski propisi, kao što su Zakon o finansiranju političkih stranaka i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, primene kako treba pa je to i dalje glavna kočnica za brži napredak.

"Novu vladu i skupštinu čeka veliki posao u toj oblasti, a letnja pauza u radu, posle pola godine izgubljene zbog donošenja ustava, izbora i pregovora bi bitno otežala borbu protiv korupcije u ovoj godini", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.