Sveštenici u Čačku prekinuli protest

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenici u Čačku prekinuli protest

Trojica sveštenika koji su strogim postom protestovali protiv odluke episkopa žičkog Hrizostoma da ih premesti u druge gradove, prekinuli su protest pošto im je preneta episkopova poruka da neće biti premešteni.

Sveštenicima koji su tri dana štrajkovali glađu je večeras tokom molitve pročitana episkopova poruka da neće biti premešteni iz čačanske crkve Svetog vaznesenja u Ljig i Belanovicu.

Episkop žički je odluku da odustane od premeštanja trojice sveštenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doneo na molbu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića.

Protestu sveštenika Miroljuba Jovanovića, Dragana Nikitovića i Gorana Jankovića pridružila su se i šestorica vernika, a svojim potpisima peticiju podrške overifikovalo je više od hiljadu građana.

Sveštenici koji su tri dana štrajkovali glađu smatraju da bi bili premešteni po kazni zbog toga što se u služenju Svete liturgije nisu pridržavali novih uputstava dobijenih iz Žičke eparhije, već su to činili onako kako se radilo od vremena Svetog Save.

Loše zdravlje sva tri sveštenika

Tokom jučerašnjeg drugog dana strogog posta, koji su u znak protesta započeli sveštenici Miroljub Jovanović, Dragan Nikitović i Goran Janković, lekari Hitne pomoći Doma zdravlja u Čačku konstatovali su pogoršanje zdravstvenog stanje sva tri sveštenika. Kod Jovanovića i Jankovića utvrđeni su povišen krvni pritisak i srčane tegobe, dok se prema oceni lekara sveštenik Nikitović, kome je svojevremeno odstranjen jedan bubreg, nalazi u pretkritičnom stanju zbog problema sa drugim bubregom.

Najavljena primopredaja parohija sveštenika Miroljuba Jovanovića i Dragana Nikitovića, koji su odlukom vladike žičkog premešteni iz Čačka u Ljig i Belanovicu, juče nije održana. Kako je „Blicu" rečeno u čačanskoj crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg primopredaja je odložena do daljeg, a kao jedan od mogućih razloga odlaganja nezvanično se navodi bolovanje na kome se nalaze ova dva sveštenika kojima se u protestu pridužio i protonamesnik crkve u dragačevskom selu Goračići Goran Janković.

Sveštenici Jovanović, Nikitović i Janković su noć između četvrtka i petka proveli u crkvi gde im se u molitvi pridružio veliki broj vernika, koji su ujedno potpisivali peticiju kojom se od vladike Hrizostoma traži da preinači odluku o premeštaju ove trojice sveštenika. Miroslav Jovanović je rekao da su noć proveli spavajući na smenu u vrećama na galeriji crkve, ali da uprkos hladnoći i odlaganju primopredaje parohija neće odustati od protesta.

- Solidarnost sa sveštenicima i njihovom borbom da se na najprimereniji mogući hrišćanski način razreši ovaj nesporazum tokom poslednjih nekoliko dana, upisujući se u knjigu podrške izrazilo je više od 700 vernika, kažu u udruženju „Zakonopravilo".

Trojicu sveštenika juče su u čačanskoj crkvi posetili i predsednik čačanske opštine Velimir Stanojević, predsednik opštinskog parlamenta Vojislav Ilić i Srećko Mijajlović načelnik Moravičkog upravnog okruga. Stanojević je u izjavi za „Blic" rekao da on kao vernik ima moralnu obavezu da poseti trojicu sveštenika i o njihovom stanju obavesti vladiku.

Tokom jučerašnjeg dana novinari su bezuspešno pokušali da stupe u kontakt sa arhijerejskim namesnikom Radomirom Milinkovićem, koji nije bio u svojoj kancelariji niti se javljao na mobilni telefon. Sin sveštenika Miroljuba Jovanovića kaže da je zabrinut za očevo zdravlje, ali da ga podržava u njegovoj odluci da započne suhojedenije jer se bori za očuvanje svetosavskog bića Srpske pravoslavne crkve.

Čačani Zoran Radojičić, Radoljub Matović, Nebojša Šerović, Jovan Jerotijević, Nenad Vujović i Ljubomir Kurćubić, obavestili su arhijerejskog namesnika Radomira Milinkovića i sveštenstvo čačanske crkve da će se od danas pridružiti trojici sveštenika u strogom postu.

Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović povodom odluke o premeštaju sveštenika Gorana Jankovića zamolio je vladiku žičkog Hrizostoma da preispita svoju odluku.

Saopštenje Eparhije žičke

U saopštenju Eparhije žičke navodi se da ih začuđuje medijska galama o odlukama Episkopa žičkog G. Hrisostoma da po potrebi službe s razlogom unutrašnje misije crkve iz Čačka premesti u Ljig sveštenike Dragana Nikitovića, Miroljuba Jovanovića i Gorana Jankovića.

- Njihov bunt niti je opravdan niti razumljiv. Niti su raščinjeni, niti su kažnjeni zbog svog liturgijskog stava... Na njihovu savest i dušu to što svoje ambicije ovoga sveta prikrivaju podvajajući blagoverni hristianski narod i cepajući sabornu svest pravoslavnih. Nije tačno da su samo trojica navedenih dobila nova poslušanja. Još šestorica sveštenika je sa 1. februarom premešteno na nove parohije, a takođe su i dve monahinje iz muškog manastira Svete Trojice dobile poslušanja u ženske manastire kaže se između ostalog u saopštenju Eparhije žičke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.