Švercovani lekovi  stigli sa Kosova

Izvor: Blic, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švercovani lekovi stigli sa Kosova

Branislav Drašković, vlasnik preduzeća „Priston", uhapšen je u nastavku policijske istrage o nelegalnoj distribuciji sumnjivih lekova, koji su završavali na crnom tržištu apoteka širom Srbije, ali i u nekoliko zdravstvenih ustanova, saznaje „Blic".

Osim falsifikovanog leka „tetegam r", u čijim ampulama je bila destilovana voda, ispod ruke je prodavano još stotinak sumnjivih lekova, koji nisu registrovani u Ministarstvu zdravlja.

Kako „Blic" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekskluzivno saznaje, na spisku spornih lekova su „utrogestan" čije je uputstvo bilo na francuskom jeziku, „ditropan" na grčkom, „delagil" na mađarskom, „naloreks" na italijanskom, „cagalin" na grčkom, antidepresiv „amizol" na slovenačkom, „amrol" krema na grčkom jeziku, kao i mnogi drugi.

- Ključni čovek grupe bio je Siniša Stošić, vlasnik niške firme „General trejd". Firma je bila registrovana za promet lekovima, ali je izgubila dozvolu. Stošić o tome nije obavestio poslovne saradnike i nastavio je da im isporučuje lekove, koje je nabavljao, ali i prodavao na crno - kaže izvor „Blica" iz vrha beogradske policije, koja vodi istragu.

Svi lekovi, koji se prodaju na našem tržištu, moraju da budu registrovani, ali i da imaju uputstvo na srpskom jeziku.

- Gde je vršeno punjenje ampula falsifikovanog leka „tetegama" za sada nije utvrđeno. Ne znamo ni da li su ostali lekovi, koji su prodavani na crno falsifikovani. Pretpostavljamo da nisu, ali posebno je pitanje njihove eventualne štetnosti, budući da je nabavka lekova išla ilegalnim kanalima. Pretpostavljamo da je ceo šverc obavljan preko teritorije Kosova - kaže naš izvor.

Većima švercovanih lekova do sada je završila u rukama građana. O kojoj količini se radi, pokazuje da je u dosadašnjoj istrazi utvrđen promet od preko 3.600.000 dinara.

- To je, međutim, utvrđeno iz poslovanja samo jedne firme, preko koje su nabavljani lekovi. Cifra je sigurno nekoliko puta veća, minimum deset miliona dinara - kaže naš izvor. On navodi da policija nastavlja istragu kroz poslovanje još šest firmi, koje su u saradnji sa vlasnikom „General trejda" nabavljali lekove. Kako je ranije saopšteno iz policije, osim preko ovog preduzeća iz Niša, nabavka lekova obavljana je i preko preduzeća „Ligato trejd", „ Malago trejd", „Priston", „Jakovljević", „Brajić promet", „Apeks kop" i „Koling BC eko".

U istrazi su za sada uhapšeni Siniša Stošić, vlasnik „General trejda", Radoš Đukić, vlasnik „Ligato trejda" i „Malago trejda", kao i

Branislav Drašković, vlasnik „Pristona". Njima je određen jednomesečni pritvor, dok je osumnjičena Gordana Grujić, komercijalista u Stošićevoj firmi, puštena da se brani sa slobode.

„Utrogestan" već bio sumnjiv

Prodaja neregistrovanog leka „utrogestan" prošlog leta izazvala pažnju inspektora Ministarstva zdravlja. Tada je utvrđeno da se ovaj lek, inače progesteron, za manje od 1.000 dinara prodaje bez fiskalnog računa u nekoliko privatnih beogradskih apoteka. U Ministarstvu je tada najavljeno da će protiv svih koji prodaju neregistrovane lekove biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja zdravlja ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.