Izvor: B92, 13.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverc cigareta iz Srbije u EU

Beograd -- Direktor Uprave carina Predrag Petronijević rekao je da se "cigarete iz Srbije švercuju u države koje su nove članice Evropske unije, jer su ovde jeftinije".

Petronijević je u intervjuu današnjoj "Politici" kazao da su ranije cigarete krijumčarene iz drugih država u našu zemlju, a da je sada obrnuto i da cigarete idu od nas ka novim članicama EU.

Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije nametnula je nove probleme u trgovini i prolasku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robe ka pokrajini i iz nje, a prema rečima Petronijevića, za promet domaće robe na teritoriju Kosova i obrnuto formirana su posebna odeljenja poreske uprave.

"Kad je u pitanju strana roba, ona se na prelazima evidentira i prolazi u skladu sa međunarodnim pravilima koja se primenjuju i kod nas", rekao je on i podsetio da na Kosovu privremeno funkcioniše UNMIK administracija kao i da je uspostavljena korektna saradnja na operativnom nivou sa UNMIK carinom.

Petronijević je kazao da se krijumčari sve, od narkotika, naoružanja, poljoprivrednih proizvoda, robe široke potrošnje, a uspešno i u saradnji sa ostalim državnim organima izlazimo na kraj s tim pokušajima.

Prema njegovim rečima, Srbija je i na raskrsnici heroinskih puteva, kao i da je deo takozvane "balkanske rute".

"Avganistan proizvodi više od 90 odsto svetske potrošnje opijuma od koga se pravi heroin, a 80 odsto tih količina krijumčari se ovom rutom, stoga nije čudo što su najveći uspesi u zapleni kod nas, baš na graničnom prelazu Gradina, ali i Batrovcima i Horgošu", rekao je on i dodao da carina raspolaže podacima da se veća količina heroina i marihuane krijumčari sa Kosova i iz Crne Gore.

Prema rečima Petronijevića, različite kategorije ljudi se bave ovim kriminalnim poslovima i zato je važna stalna edukacija carinika, ali i saradnja sa drugim državnim službama i službama drugih država.

Korupcije ima, a činjenica da je u jednom trenutku više od dva odsto zaposlenih bilo pod merama pravosudnih ili policijskih organa ukazivala je na postojanje onoga što je u javnosti nazvano "carinska mafija", rekao je Petronijević i dodao je Uprava u iskorenjavanju korupcije postigla i prve uspehe.

"U ovoj godini isplanirali smo da četiri granična prelaza temeljno modernizujemo, dva prema Crnoj Gori - Gostun i Mehov krš i dva prema Bosni i Hercegovini, od kojih posebno ističem Sremsku Raču", rekao je on i dodao da su za ove namene izdvojena sredstva iz budžeta.

Zahvaljujući donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju, sprema se obnova i proširenje prelaza Preševo, a još osam prelaza će biti modernizovano proširenjem prilaznih traka, izgradnjom nastrešnica, kamionskih vaga, infrastrukturnih priključaka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cigarete iz Srbije se švercuju u zemlje EU

Izvor: Blic, 13.Apr.2008

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević rekao je da se "cigarete iz Srbije švercuju u države koje su nove članice Evropske unije, jer su ovde jeftinije".....Petronijević je u intervjuu "Politici" kazao da su ranije cigarete krijumčarene iz drugih država u našu zemlju, a da je sada obrnuto...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.