Švendimen novi tužilac za zločine OVK

Izvor: RTS, 11.Dec.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švendimen novi tužilac za zločine OVK

EU je imenovala američkog pravnika Dejvida Švendimana za novog glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine, koji će suditi visokim zvaničnicima "Oslobodilačke vojske Kosova".

Švendiman, čija je prethodna misija bila istraživanje o proneverama i korupciji u Avganistanu, naslediće Klinta Vilijamsona na mestu glavnog tužioca Specijalne istražne radne grupe Evropske unije za Kosovo, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju iz Brisela, Švendiman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima "veliko iskustvo u pravnim, političkim i praktičnim pitanjima u međunarodnim i domaćim krivičnim postupcima", prenosi AFP

Švendiman je bio međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i vodio je specijalno odeljenje bosanskog tužilaštva za ratne zločine tokom poslednje dve godine koje je proveo u toj zemlji.

Posle misije u BiH, on je nastavio rad na mestu pomoćnika federalnog tužioca u rodnoj državi Juti u SAD i predavao pravo na Univerzitetu u Juti, a nakon toga je angažovan u Avganistanu.

U sklopu službe u američkom Ministarstvu pravde, Švendiman je imao veći broj prekomorskih misija u Bangladešu, Tajlandu i Vijetnamu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.