Izvor: B92, 28.Sep.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Policija uhapsila šetoricu

Stokholm, Beograd -- Šestorica osumnjičenih za prošlonedeljnu pljačku u Stokholmu uz pomoć helikoptera, uhapšeni su, saopštio je švedski sud.

Osumnjičeni, starosti od 21 do 36 godina, svi sa područja Stokholma, uhapšeni su zbog pljačke ili pomoganja u pljački. Policija je odbila da saopšti više detalja o uhapšenima. Zanimljivo je da je srpska policija pokušavala da upozori švedske kolege ukazujući im na operativne podatke do kojih je došla pre pljačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Saznanja do kojih je došla srpska policija da grupa sa prostora bivše Jugoslavije priprema pljačku trezora po Stokholmu nije dovoljno nisu bila dovoljno alarmantna za njihove švedske kolege sve dok pljačka nije bila izvedena.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Varg Gilande nije želeo da kaže više detalja o učešću srpske policije dok istraga traje.

"Istraga je počela u Švedskoj. Mogu da kažem da je da je reč o sveobuhvatnoj istrazi, a informacije smo dobijali iz različitih izvora. Imali smo odličnu saradnju sa Interpolom i Europolom,ali učešće pojedinačnih država ne bih mogao da kometarišem", kaže Gilande.

Ipak, direkotor srpske policije Milorad Veljović napominje da je naša policija još pre tri nedelje upozorila Šveđane šta će se dogoditi.

Podsetimo, spektakularna pljačka helikopterom dodogila se prošle nedelje. Ukradenom letilicom naoružane osobe su se spustile na krov jednog magacina na čijem je poslednjem spratu bila velika suma novca i ukrali je.

Švedski mediji tada su objavili da su pljačku izvršili bivši pripadnici specijalnih jedinica srpskog MUP-a poznatiji kao crvene beretke.

Dačić: Upozorili Švedsku na pljačku

Policija Srbije obavestila je Švedsku da bivši pripadnici "crvenih beretki" pripremaju pljačku u toj zemlji, koja je izvedena prošle sedmice, kaže Ivica Dačić.

"Naše ministarstvo je putem oficira za vezu obavestilo Švedsku još pre puno vremena da se priprema jedna takva akcija, a na osnovu tih informacija, oni očigledno nisu sprečili počinioce", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

On nije želeo da otkrije više detalja o tom slučaju, ali je rekao da u toj akciji nisu učestvovali samo članovi kriminalnih grupa iz Srbije, već i iz Švedske.

Dačić je kritikovao pisanje švedskih medija o informacijama koje su policijskim putem bile dostavljene toj zemlji, istakavši da su svojim napisima doveli u pitanje živote ljudi sa kojima su MUP i bezbednosne službe sarađivali na rešavanju tog slučaja.

Grupa pljačkaša je, koristeći helikopter, 23. septembra opljačkala trezor u Stokholmu u kome je bilo oko 100 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen osumnjičeni za pljačku veka

Izvor: Danas, 27.Sep.2009, 20:45

Policija u Švedskoj saopštila je da je uhapsila jednu osobu zbog umešanosti u prošlonedeljnu krađu u Stokholmu, tokom koje su se lopovi iz helikoptera spustili u trezor u kojem je bilo na desetine miliona evra. Portparolka policije Karolina Ekeus rekla je da je osumnjičeni ispitan, ali nije želela...

Nastavak na Danas...

MUP obavestio Švedsku o pripremi pljačke

Izvor: S media, 28.Sep.2009

"Srpska policija obavestila Švedsku da bivši pripadnici "crvenih beretki" pripremaju pljačku u toj zemlji, koja je i izvedena prošle sedmice", potvrdio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. .."Naše ministarstvo je putem oficira za vezu obavestilo Švedsku još pre puno vremena da...

Nastavak na S media...

Lopove odao vojni specijalac iz Srbije

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 09:45

Beograd - Grupa koja je prošle nedelje na spektakularan način ukrala desetine miliona evra iz trezora kompanije „G4S" u Stokholmu pokušala je u pljačku da uvuče i vojnog specijalca iz Srbije, ali ih je on odbio i o tome obavestio srpske službe bezbednosti. Njegova izjava je samo potvrdila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.