Svedok prepoznao kosti deteta!

Izvor: S media, 07.Sep.2011, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok prepoznao kosti deteta!

Svedok optužbe Munira Selmanović opisala, na suđenju Radovanu Karadžiću, kako je prepoznala kosti svog sina među posmrtnim ostacima kod Sokoca.

Na sudjenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedokinja optužbe Munira Selmanović opisala je danas kako je "prepoznala kosti" svog sina medju posmrtnim ostacima više od 40 muslimanskih muškaraca ubijenih od Sokoca u jesen 1992. godine, dok su bili u rukama Vojske Republike Srpske.

Selmanovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je izjavila da je u istoj grupi meštana sela Novoseoci bio ubijen i njen muž, ali da njegovo telo nikada nije pronadjeno. Sin joj je imao 18 godina.

Bivši predsednik RS optužen je za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući Sokolac, a tim krivičnim delom su obuhvaćena i brojna masovna ubistva.

Svedok: Brahimaj i Baljaj bili vodje OVK

Euleks garantuje zaštitu svedoka

Izvestilac SE: Euleks nema snagu, svedoci nezaštićeni

Selmanovićeva je ispričala da su sprske snage, 22. septembra 1992, napale Novoseoce i naložile svim meštanima da se okupe na livadi. Istovremeno, započele su pljačku njihovih kuća.

Po naredjenju komandanta Momčila Pajića, srpski vojnici su zatim žene i decu razdvojili od muškaraca i autobusom prebacili do teritorije pod kontrolom muslimanskh snaga.

Na putu do autobusa, jedna žena je bila ubijena zato što se brže kretala, rekla je svedokinja.

Pajić je, po rečima Selmanovićeve, radno sposobne muškarce zadržao u selu pod izgovorom da će biti upućeni na rad. Niko ih, medjutim, više nije video žive.

U jesen 2000. godine. Selmanovićeva je, kako je posvedočila, prisustvovala ekshumaciji masovne grobnice u Ivan Polju, u kojoj su pronadjeni posmrtni ostaci 42 muslimanska muškarca iz Novoselaca.



"Tu sam pronašla svoje dete. Bilo ih je četvorica u toj rupici... Prepoznala sam ga po lančetu, džemperu, obući i po koščicama... Kosti svog deteta poznajem... Sa prednje strane, džemper je bio netaknut, kao da metak nije prošao, ali kad su ga okrenuli, imala sam šta videti, ispali su meci", opisala je svedokinja.


Iako je pregledala sve posmrtne ostatke, medju njima nije mogla da identifikuje supruga i rodjaka. Za muževljevo telo do danas, kako je naznačila, ne zna gde je.

Karadžić je, na početku unakrsnog ispitivanja, rekao svedokinji da "saoseća" s njom, posle čega joj je postavljao pitanja o detaljima identifikacije sinovljevog tela, dok ga sudija Hauard Morison nije upozorio da to nema smisla.

Na pitanje optuženog koliko je metaka ispalo iz tela njenog sina, Selmanovićeva je odgovorila - "sedam".

Potvrdila je, na Karadžićevu sugestiju, da ne zna kada su tačno i pod kojim okolnostima ubijeni muškarci iz Novoselaca, ali je naglasila da za njihovu smrt krivi Momčila Pajića.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjedokinja na suđenju Karadžiću: Prepoznala sam kosti svog djeteta

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2011

HAG - Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svjedokinja optužbe Munira Selmanović opisala je danas kako je "prepoznala kosti" svog sina među posmrtnim ostacima više od 40 muslimanskih muškaraca ubijenih od Sokoca u jesen 1992. godine, dok su bili u rukama Vojske Republike Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...

POLICAJAC: ČETNICI CIVILE DOVODILI U ZATVOR KULA

Izvor: Kurir, 08.Sep.2011, 17:27

HAG- U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok optužbe KDŽ-601 potvrdio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili dovođeni u zatvor Kula kod Sarajeva...Posle "akcija čišćenja" u selima na zapadnim obodima Sarajeva, u maju i junu 1992. civile su dovodili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.