Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o softveru za naplatu

Beograd -- Na suđenju "drumskoj mafiji" svedočio je pomoćnik direktora Instituta "Mihajlo Pupin" Aleksandar Šenborn.

On je rekao da je Institut izradio softverski program naplate putarina, ali da niko nije imao pristup u celokupni program niti mogućnost njegove izmene. Prema optužnici, 53 osobe se terete da su od sredine 2004. godine do sredine 2006. nezakonito prisvojili deo putarina na naplatnim rampama u Bubanj Potoku i Nišu.

Šenborn je objasnio da sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naplate putarina sadrži tri nivoa - naplatna kabina, naplatna stanica i centar automatske obrade podataka (AOP) u "Putevima Srbije".

Pošto "Putevi Srbije" nisu imali sredstava, nisu instalirani kablovi celom dužinom autoputa, koji bi omogućili da s naplatnih stanica podaci direktno odlaze u AOP.

Umesto toga, podaci su se s naplatnih stanica prukupljali jednom mesečno i prosleđivali AOP-u, gde su obrađivani, rekao je svedok.

Šenborn je tvrdio da njihov program nije "provaljen", ali da su mu kolege objasnili da je došlo do blokiranja dela programa i da je tako nešto moguće.

Na pitanje predsedavajućeg sudskom veću Vladimira Vučinića - da li je neko mogao da izmeni ceo program, Šenborn je rekao da to niko nije mogao da uradi, pa ni šestoro stručnjaka Instituta koji su znali "izvorni kod".

Svedok je precizirao da su šestoro iz Instituta znali "izvorni kod" za delove programa, odnosno za određene nivoe, ali ne i za ceo program, pa sledstveno tome nisu mogli da "uđu" u ceo program.

On je doda da ni radnici "Mikrosa" iz Niša, koji je Institutov podizvođač, odnosno koji održava sistem od Doljevaca pa dalje, nisu znali "izvorni kod", pa nisu ni mogli da menjaju program.

Na pitanje koliko "Mihajlo Pupin" od "Puteva Srbije" naplaćuje održavanje sistema, Šenborn je kazao da je to, sa rezervnim delovima na godišnjem nivo 80 miliona dinara, bez rezervnih delova 65 miliona dinara, a od toga četvrtina "odlazi" "Mikrosu" iz Niša.

Pušten iz pritvora jedan od optuženih

Sudsko veće u postupku protiv 53 optuženih za zloupotrebe u naplati putarine oslobodilo je iz pritvora Gorana Stojanovića, koji je u optužnici označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe.

Optuženi Milan Jovetić i Živojin Djordjević i dalje su u pritvoru, jer tročlano sudsko veće nije uvažilo zahtev njihovih branilaca da budu pušteni na slobodu.

Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić rekao je da sudsko veće i dalje smatra da postoji osnovana sumnja da je Stojanović jedan od organizatora kriminalne grupe, ali da je u odluci za ukidanje pritvora uvažilo njegovo loše zdravstveno stanje.

Od 53 okrivljenih, sada se sa slobode brani 50 osoba, dvojica optuženih su u pritvoru, a jedan je u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.