Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok iza paravana

Svedok iza paravana

HAG (FoNet) Bosanski Hrvat Dražen Erdemović (28) je prekjuče u Hagu bio prvi koji je na suđenjima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji svedočio nakon što je i sam već osuđen za iste zločine.

Erdemović je za učešće u masakru Muslimana u Srebrenici 1995. dobio deset godina robije, ali mu je kazna smanjena na pet, pa je sada kako javlja Rojters svedočio protiv Radislava Krstića, bivšeg generala u Vojsci RS, koga optužnica takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tereti za zločine u Srebrenici. Krstić je 'bez emocija' saslušao svedočenje Erdemovića koji se svojevremeno u Bosni borio na strani Srba. Haški tribunal je pozdravio odluku Erdemovića da se pojavi na sudu i svedoči kao slobodan građanin.

Erdemović je izdržao kaznu od pet godina, izrečenu na osnovu prizanja da je učestvovao u ubijanju na poljoprivrednom dobru Branjevo u Pilici, gde je 16. jula 1995. godine, prema njegovoj proceni, ubijeno oko 1.200 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Erdemović svedoči kao slobodan čovek, dobrovoljno, ali pod zaštitom. Zaklonjen je paravanom od publike. To je njegov treći iskaz pred Tribunalom u Hagu.

U ispitivanju do prve pauze Erdemović je objasnio lanac komandovanja nad 10. diverzantskim odredom koji je bio direktno podređen Glavnom štabu VRS na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, takođe optuženim za genocid u Srebrenici.

Odredom je komandovao pukovnik Salapura iz obaveštajnog centra Glavnog štaba, rekao je Erdemović. Sledeći u lancu bio je major Pećanac, potom poručnik Milorad Pelemiš i Kremenović.

Pripadnici 10. diverzantskog odreda nosili su crne uniforme sa crnim kapama, ali su imali i uniforme VRS, uniforme Armije BiH i uniforme Hrvatskog veća obrane, izjavio je Erdemović.

On je na video-snimcima imenovao pripadnike 10. diverzanstkog odreda koji su učestvovali u zauzimanju Srebrenice 11. jula 1995. godine. Svedočenje Dražena Erdemovića prati veliki broj novinara i posebno televizijskih ekipa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.