Izvor: Blic, 23.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok Šare: Legija naredio ubistvo

Svedok Šare: Legija naredio ubistvo

- Dobili smo naređenje od Legije da otmemo i ubijemo Ivana Stambolića, a na Fruškoj gori u njega je pucao Branko Berček - izjavio je, prema saznanjima 'Blica' Nenad Šare, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića.

Svedočenje Šarea bilo je zatvoreno za javnost a, prema saznanjima 'Blica', ovaj svedok je ponovio iskaz iz istrage u kojem je za zločin optužio bivšeg komandanta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << JSO Milorada Ulemeka Legiju i pripadnike te jedinice Branka Berčeka, Leonida Milivojevića, Dušana Maričića i Nenada Bujoševića. Inače, Šare je tokom akcije 'Sablja' odveo policiju do mesta na Fruškoj gori gde je bio zakopan Stambolić.

- Mesec dana smo pratili Stambolića. Koristili smo vozila JSO: 'jugo' BG 444-406, 'pasat' zelenožute boje, kao i beli i plavi kombi. Ovaj beli kombi nam je u toku praćenja Stambolića ukraden, a u njemu su bili kreč i 20 litara vode. Posle smo dobili drugi beli kombi i nastavili praćenje. Razgovarali smo među sobom da Stambolić treba da se likvidira, jer je predsednički kandidat. Legijina naređenja morali smo da izvršavamo, jer bi u suprotnom završili kao Stambolić - pričao je u istrazi Šare.

Prema svedočenju Šarea, 25. avgusta 2000. godine, zajedno sa Brankom Berčekom oteo je Ivana Stambolića u Košutnjaku.

- Stambolić je lagano trčao prema našem belom kombiju i tada sam stao pored njega sa 'zbrojevkom' u ruci. Pokazao sam službenu legitimaciju i viknuo : 'Policija, morate poći sa nama!' Kada je pitao zašto, odgovorio sam da ide na informativni razgovor. Ugurali smo ga u kombi, a on nije pružao otpor - kazao je Šare.

Zatim je rekao da su sa ostatkom ekipe iz JSO krenuli na Frušku goru na unapred određeno mesto za likvidaciju Stambolića.

- On je ležao na podu kombija, ruke su mu bile vezane lisicama, a preko očiju i usta mu je bio zalepljen selotejp. Istom trakom Stamboliću su bila vezana kolena i zglobovi. Čuvao sam stražu na 40 metara od mesta na kojem je Stambolić likvidiran. Čuo sam dva hica iz 'berete', ali nisam video trenutak ubistva. Kasnije mi je Branko Berček rekao da nikada neće priznati da je pucao u Stambolića - ispričao je Šare.

Izvor 'Blica' kaže da je tokom suđenja svedok upitan šta bi se desilo da je kritičnog dana neka osoba naišla u šumi?

- Ubili bi je - kratko je odgovorio Šare.

On je rekao da je tri dana posle ubistva Stambolića rekao Legiji da nisu zamenili registarske oznake na kombiju kada su oteli Stambolića.

- Legija je bio ljut, a posle nekoliko dana pratio sam ga na prijem do vile Karića na Dedinju, gde je bio i Rade Marković, tadašnji načelnik DB. Posle prijema Legija mi je rekao da smo napravili veliku grešku i da je to preneo Markoviću, kome samo što nije ispala čaša iz ruke kada je čuo za tablice. Inače, pre ubistva Legija nam je dao karton sa slikom Ivana Stambolića, ali ga je posle pet dana tražio kako bi ga vratio načelniku DB-a, koji je morao da karton vrati u arhivu - ispričao je Šare. N. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.