Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočio bivši šef DB-a

Beograd -- Svedočeći u procesu za ubistvo Đinđića, nekadašnji šef DB-a je kazao da su pobunu JSO-a organizovali Ulemek, Spasojević i Buha.

Petrović je pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u Beogradu izjavio da su pobunu Jedinice za specijalne operacije, u jesen 2001, ogranizovali prvooptuženi Milorad Ulemek i vođe tada jedinstvenog "Surčinsko-zemunskog klana" Dušan Spasojević i Ljubiša Buha.

"Pobuna je uspela, a Vlada je pokazala nemoć", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Petrović na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije, navodeći da je pobuna imala podršku Vojislava Koštunice, nekih članova DOS-a i pojedinih ljudi iz Vojske. Prema Petrovićevim rečima, neki iz Vlade nisu bili svesni da je pobuna JSO bila pitanje država ili kriminal. On je naveo i da nije ceo JSO bio kriminalozovan već samo neki njeni pripadnici.

Bivši šef DB-a je kao jedan od razloga za pobunu JSO naveo strah Ulemeka da bi posle davanja izjave kod istražnog sudije povodom slučaja Ibarska magistrala mogao da bude uhapšen. "Organizatori pobune bi jedino Koštunicu poslušali ako bi on rekao da prekinu pobunu", ocenio je Petrović.

Objašnjavajući šta se dešavalo u vreme pobune JSO, Petrović je rekao i da mu je komandant Žandarmerije Goran Radosavljević rekao da su mu pismo podrške Žandarmerije izdiktirali Dragoljub Mićunović i Nebojša Čović. Prema optužnici za ubistvo Đinđića, pobuna JSO organizovana je da bi vlast bila oslabljena i tražena smena ministra policije i još nekih osoba. Petrović je negirao da je JSO protestovala jer njena komanda nije znala da je poslata da hapsi haške optuženike braću Banović, što su optuženi naveli u svojoj odbrani.

Čović demantuje

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović demantovao je izjavu nekadašnjeg šefa Službe državne beznednosti Gorana Petrovića da su Čović i Dragoljub Mićunović diktirali pismo navodne podrške Žandarmerije protestu JSO u jesen 2001. godine i rekao da prvu put čuje za tako nešto.

"Niti sam se u to mešao, niti sam o tome razgovarao ni sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, ni sa bilo kim iz policije", rekao je Čović. Čović je rekao da je "možda Petrović permutovao stvari ili pročitao pogrešne transkripte".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.