Svedočio Aco Tomić

Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočio Aco Tomić

Aco Tomić (Fonet)

Beograd -- Na suđenju optuženima za ubistvo Zorana Đinđića bivši načelnik Vojne bezbednosti Aco Tomić rekao da se sreo sa Miloradom Ulemekom.

Tomić je potvrdio da se 2002. sastao sa Miloradom Ulemekom i vođom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem. Na pitanje sudije da li je tada znao čime se bavi Spasojević, Tomić je rekao da je bilo informacija da se Spasojević bavio kriminalnim radnjama i prodajom droge. On je, međutim, negirao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sa Ulemekom sastajao u novembru 2001. godine, u vreme protesta "crvenih beretki".

On je kazao da je u to vreme sa Nebojšom Pavkovićem bio u zvaničnoj poseti Moskvi.

Aco Tomić je rekao da je krajem leta 2002. upoznao Milorada Ulemeka i tada se, već penzionisani komandant Jedinice za specijalne operacije, interesovao za pomoć Vojske u obuci specijalizovanih delova jedinice.

Tomić je rekao i da se u tom periodu na predlog Ulemeka u svojoj kancelariji sastao i sa Dušanom Spasojevićem. Sastancima su prisustvovali i savetnik tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice Rade Bulatović i bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić.

Prema Tomićevim rečima, Spasojević je došao na sastanak kako bi "upoznao generala koji je uhapsio američkog špijuna", a tom prilikom vođa zemunskog klana poklonio je Tomiću mobilni telefon s kamerom uz komentar "da lakše hvata špijune".

Tomić je negirao tvrdnje da je spisak navodnih haških optuženika listu Reporter dostavljen iz Vojne službe bezbednosti i naglasio je da Spasojević nikada nije bio saradnik te službe.

Na pitanje zastupnika porodice Đinđić Srđe Popovića da li zna za službenu belešku službe bezbednosti Beogradskog korpusa iz februara 2003, u kojoj se govori o nedostacima u sistemu obezbeđenja Đinđića, Tomić kaže da mu je ta beleška poznata i da su je sačinili "njegovi operativci".

"Ne sećam se sadržaja te beleške, ali, da je bilo nešto značajno za bezbednost premijera, taj dokument bi sigurno bio dostavljen policiji ili Državnoj bezbednosti, koji su zaduženi za te stvari", naglasio je Tomić.

Predsednica sudskog veća Nata Mesarević zabranila je Srđi Popoviću da pita Tomića da li se ikada sastajao sa odbeglim članom zemunskog klana Milošem Simovićem, a advokati odbrane nisu imali pitanja.

Posle svedočenja, Aco Tomić nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Suprotno Tomićevom iskazu u sudskim spisima nalazi se zvaničan izveštaj vojne bezbednosti u kome se navodi da se Tomić sa Ulemekom sastao tokom pobune jedfinice za specijalne oprecije. Tomić je rako da je tada da je to izmišljotina.

Advokat porodice Đinđić Srđa Popović, čiji je predlog bio da se Tomić sasluša, smatra da ono što je Tomić govorio u mnogome nije istina.

"General Tomić je danas mnogo puta izgovorio neistine. Neke od njih protivreče već izvedenim dokazima, a za neke ćemo tek ponuditi dokaze da ne govori istinu. Čak je kazao i da se video, da je to bio beznačajan susret", kaže on.

"Nekako bih mogao to da razumem. Ali, da potpuno poriče bilo kakav susret za koji postoje najpouzdaniji mogući dokazi da se dogodio, posle toga se stvarno postavlja pitanje šta on krije", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.