Izvor: Politika, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočili roditelji Anje Grahovac

Direktorka klinike "Perfekta" rekla je istražnom sudiji da je aparat za anesteziju bio ispravan i da je pritvoreni anesteziolog koristio svoje tubuse Aleksandar i Ivana Grahovac, roditelji trogodišnje Anje koja je preminula posle operacije katarakte u privatnoj klinici "Perfekta", rekli su juče istražnom sudiji da im je oftalmolog dr Bora Mitrović posle intervencije rekao da je "hirurški zahvat uspeo i da će se njihova ćerka uskoro probuditi iz anestezije", saznaje "Politika" u Okružnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudu u Beogradu.

Roditelji Anje Grahovac su objasnili da su doktora Dejana Milutinovića, vlasnika "Perfekte", prvi put videli posle operacije i da Anja nije bila njegov pacijent već pacijent ordinacije "Ilić".

– U sklopu istrage koja se vodi povodom smrti Anje Grahovac, istražni sudija je juče u svojstvu svedoka saslušao i Slobodanku Ristić, vlasnicu privatnog Doma zdravlja "Dr Ristić" koja je potvrdila da je devojčica pregledana u ovoj zdravstvenoj ustanovi i da je bila spremna za operaciju – navodi "Politikin" sagovornik blizak istrazi.

U svojstvu svedoka saslušana je i direktorka klinike "Perfekta" Jasmina Petrović, koja je tvrdila da je aparat za anesteziju "SULA" , koji je korišćen tokom operacije, bio u ispravnom stanju. Petrovićeva je tvrdila i da je anesteziolog dr Stanoje Glišić, koji je u pritvoru, za vreme intervencije koristio svoje tubuse.

Petrovićeva je, prema rečima našeg sagovornika, tokom saslušanja tvrdila i da je posle Anjine operacije pozvala servisera Milana Vasiljevića da izvrši kontrolu aparata i da je on to i uradio. Vasiljević je, kako je tvrdila Petrovićeva, proverio parametre na aparatima i utvrdio da je sa njima sve u redu. Da bi potkrepila svoje tvrdnje ona je navela da je Vasiljević prilikom zatvaranja sale u klinici "Perfekta" demonstrirao ispravnost pomenutih aparata.

– I pored dosadašnjih obećanja da će prvo zatražiti veštačenje aparata za anesteziju, istražni sudija ni posle mesec i po dana to nije uradio – kaže za "Politiku" advokat Veselin Cerović, branilac Dejana Milutinovića, vlasnika klinike "Perfekta". – Smatram da je medicinsko veštačenje o uzroku Anjine smrti trebalo da bude izvršeno tek kada bude završeno veštačenje aparata koji su korišćeni tokom operacije, tim pre što se u zahtevu za proširenje istrage navodi da su aparati bili neispravni, a dokaza za to u spisima predmeta nema. MUP koji je podneo krivične prijave protiv osumnjičenih je sudu dostavio naredbu o obaveznom atestiranju aparata za disanje, koje se ne primenjuje na aparat za anesteziju. Iz tumačenja Instituta za standardizaciju Srbije proizilazi da polovni aparati za anesteziju na podležu atestu. Medicinski nalaz o uzroku smrti ne može da bude jasan i potpun ako komisija pred sobom ne bude imala rezultate veštačenja aparata.

Nastavak istrage zakazan je za 22. avgust kada bi istražni sudija trebalo da sasluša pedijatra koji je Anju pregledao u Domu zdravlja "Ristić". Istražni sudija je juče doneo i odluku da medicinsko veštačenje o uzroku smrti devojčice uradi Medicinski fakultet u Novom Sadu.

M. D. – D. D. K.

[objavljeno: 09.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.