Izvor: B92, 15.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočila Borka Vučić

Beograd -- Na suđenju Mihalju Kertesu, nekadašnja direktorka Beobanke Borka Vučić rekla je da je preko trezora te banke Savezna uprava carina na Kipar iznela oko 38 miliona maraka.

Na suđenju bivšem direktoru Savezne uprave carina, Vučićeva je objasnila da su pare na Kipar iznošene po odluci tadašnje savezne vlade i da je tim novcem plaćena nabavka elementarne robe za potrebe države, koja je u to vreme bila pod sankcijama.

Ona je navela da joj je tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savezni ministar finansija Jovan Zebić javljao kada bi trebalo da se izvrši transfer novca.

Objasnivši da je Beobanka ekspozituru na Kipru otvorila 1989. godine, ona je navela da Savezna uprava carina na Kipru nije imala devizne račune, ali da su sredstva te institucije dopremana u Nikoziju preko trezora Beobanke.

Savezna uprava carina tim sredstvima plaćala je nabavku razne opreme za potrebe MUP-a, javnih preduzeća i drugih državnih organa, a prema saznanjima Vučićeve, od tog novca kupljeni su neki helikopteri i rendgenski uređaji.

Ona je navela da je novac koji je dopreman u trezor bio državni novac i da, koliko joj je poznato, optuženi Kertes nikada nije naložio da se izvrši neko plaćanje ili transfer, kao i da naredbu za kupovinu helikoptera nije izdao on.

Vučićeva je rekla da je Beobanka radila sve po zakonu i objasnila da su nakon uvođenja potpunih sankcija 1993-1994. godine pravna lica koja su imala potrebe za nabavkom nafte, lekova, repromaterijala, hrane, uz prethodnu odluku Vlade Jugoslavije, novčana sredstva deponovala u trezor te banke.

Prema njenim rečima, pare su iz trezora, uz policijsku pratnju, dopremane do carine, koja je odobravala njihov izlaz iz zemlje, a na Kipru za novac je bio odgovoran nekadašnji radnik Beobanke Slobodan Aćimović.

Vučićeva je navela da, prema njenim saznanjima, u tim transferima država nije bila oštećena.

Kertesa optužnica tereti za nezakonito prebacivanje višemilionskih iznosa iz Srbije na Kipar, čime je država oštećena za više od 120 miliona nemačkih maraka.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.