Izvor: B92, 31.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci odbrane Simovića na suđenju

Beograd -- Suđenje zemunskom klanu nastavljeno iskazima svedoka odbrane optuženog Aleksandra Simovića.

Pred Specijalnim sudom oni su potvrdili odbranu optuženog za učešće u dva ubistva. Svedok Branko Bajić, kome je optuženi Nikola Bajić stric, rekao je da je 5. jula 2000. godine bio u Zemunu na rođendanu optuženog Miloša Simovića, koji je u bekstvu, i da je "na svakih pet minuta" viđao braću Simoviće, a da je sa proslave otišao kasno uveče.

Bajić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je brat supruge optuženog Aleksandra Simovića, rekao je i da je 12. marta 2003. godine, na dan ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, poslednji put video optuženog, koji je prethodnu noć proveo u kući svedoka, i da je Simović otišao kada je video "slike na televiziji".

Aleksandar Simović osuđen je na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića. Simovići su, prema optužnici, pratili Todora Gardaševića koga je tog dana ubio optuženi Sretko Kalinić, koji je u bekstvu.

Svedokinje Dragana Galić i Jelena Lalić rekle su da su bile na proslavi rođendana Miloša Simovića 5. jula 2000. godine.

Svedok Danko Nikolić rekao je da je bio kod Simovića 5. jula 2000. godine zbog kupovine automobila, pošto su se braća Simović bavila "uvozom i prodajom automobila".

Svedoci Milovan i Jelenka Simović, stric i strina braće Simović, rekli su da su optuženi bili u njihovoj kući u Bariču 20. novembra 2000. godine, kada su doneli piće za slavu, i da su iz Bariča otišli oko ponoći. Stric i strina optuženih rekli su i da ne znaju čime su se braća Simović bavila jer ih to "nije interesovalo".

Te navode potvrdio je i svedok Goran Mitrović, koji je rekao da je sa Simovićima bio toga dana u Bariču, a isto su ispričali i svedoci Vladimir i Gordana Simović.

Miloš Simović i optuženi Vladimir Milisavljević, koji je u bekstvu, tog dana su, prema optužnici, oko 21 sat ubili Srđana Ljujića, a Aleksandar Simović je pratio ubijenog.

Predsedavajući sudskog veća Milimir Lukić rekao je da je omogućio da bife u Specijalnom sudu radi i posle podne, pošto se Slobodan Milivojević, branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka, juče požalio da bife radi samo do 15.30 i da je teško raditi posle podne bez kafe i kisele vode.

Optužnica tereti 29 članova zemunskog klana za 15 ubistava, tri otmice i terorističke napade na preduzeće Difens roud Ljubiše Buhe Čumeta u Zemun polju i sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.