Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci: Čula su se dva pucnja

Beograd -- Suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića nastavljeno je u ponedeljak.

Danas su svedočili radnici obezbeđenja zgrade Vlade Srbije, policajci Zoran Petrović i Zoran Trajković. Oba svedoka su izjavila da su se u trenutku atentata na premijera Zorana Đinđića, čula dva pucnja, jedan za drugim, u veoma kratkom vremenskom razmaku. Podsećamo da su pripadnici Đinđićevog ličnog obezbeđenja ranije svedočili da su čuli tri pucnja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jedan od njih, Milan Veruović, rekao je da vrata ulaza br. 5 u zgradu, nisu bila otvorena.

Dok je Zoran Petrović izjavio da nije video šta se dešavalo ispred ulaza broj pet, jer je sve vreme bio okrenut leđima, Zoran Trajković je dao detaljan opis događaja, pošto je tog dana obezbeđivao upravo ulaz na koji je trebalo da uđe premijer. On kaže da je otvorio vrata i fiksirao ih, a da se, u trenutku kada je Đinđić bio na samim vratima, začuo jak prasak i da se potom metak odbio ka unutrašnjosti zgrade. Odmah se začuo i drugi pucanj slabijeg intenziteta, a Trajković kaže da je čuo jauk premijera, koji je potom pao kroz vrata u samu zgradu. Trajković je zatim svedočio da je prišao premijeru i uneo ga u zgradu, u koju je, zatim, ušlo i njegovo lično obezbeđenje. Trajković kaže da je video ranu na premijerovom stomaku, ali da je, unoseći premijera u auto zajedno sa Đinđićevim obezbeđenjem, našao tragove krvi na ruci kojom ga je držao ispod levog pazuha.

Činjenica da je Trajković svedočio o metku koji je rikošetirao, za advokate optuženih znači potvrdu da optužnica ne odgovara onome što se zaista dogodilo, dok pravni zastupnici oštećenih kažu da oba svedočenja optužnicu potvrđuju: "Kada uklopite u materijalne tragove, shvatićete da sve što je napisano u optužnici, apsolutno ne može da bude. Očigledno da se radi o iskonstruisanoj optužnici".

Rajko Danilović, advokat Ružice Đinđić očekuje izveštaj balističara: "Kada budete čuli veštake balističare, videćete da je taj rikošet, nakon što je projektil prošao kroz telo premijera, udario u štaku i odbio se unutra u zgradu".

Svedočenje policajca Zorana Petrovića izazvalo je u sudnici veliku nervozu, kako kod predsedavajućedg Marka Kljajevića tako i kod samih advokata. Naime, Petrović je bio škrt na rečima i nesiguran, na trenutke potpuno zbunjen i dekoncetrisan. Kljajević je u jednom trenutku konstatovao da se u pojedinim detaljima, njegovo svedočenje razlikuje od iskaza koji je dao u istrazi, ali je svedok ipak ostao pri onome što je rekao pred sudom. Svedočenje je završio odgovarajući na pitanja advokata odbrane, često odgovarajući koristeći formulacije "ne znam" i "ne sećam se".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.