Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje stručnjaka iz Visbadena

Berlin, Beograd -- Veštaci iz Visbadena pristali da putem video linka svedoče 2. i 6. novembra na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

U Specijalni sud stigao je dopis kojim Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke preko ambasade Srbije o tome obaveštava Specijalni sud, kaže portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Suđenje za ubistvo premijera bližilo se kraju i samo se čekalo na svedočenje nemačkih veštaka i iskaz svedoka-saradnika Dejana Milenkovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bagzija, ali se u međuvremenu povukao sudija Marko Kljajević.

Međutim, nastavak suđenja je neizvesan jer nije poznato šta se događa sa sudijom Mrakom Kljajevićem. Kljajević je prošle nedelje podneo zahtev za razrešenje sa sudijske funkcije, za šta još nisu poznati razlozi. On je danas trebalo da se pojavi na poslu, ali ni danas kao ni prethodnih dana nije ni sa kim kontaktirao.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže za B92 da je Kljajević odluku doneo iz ličnih razloga, pa čak možda i kako bi mogao da ode u advokate i brani brata Gorana: "Svaki čovek ima neku mogućnost izdržljivosti, neki steten tolerancije, pa kad pređe meru, prestane da bude tolerantan i onda uradi nešto što do tada ne bi uradio. Ja mislim da je bilo preteranih pritisaka na njega."

Predsednik Advokatske komore Srbije Vojislav Nedić izjavio je da nije upoznat sa informacijom da je sudija Marko Kljajević, koji je najavio svoje povlačenje sa te funkcije, zatražio upis u advokatsku komoru. Mediji su poslednjih dana spekulisali da će Kljajević preći u advokaturu.

Sudija Kljajević predsedava sudskim većima u procesima za ubistvo premijera Đinđića i "zemunskom klanu".

Marko Kljajević je i narednih 30 dana zvanično sudija. Zbog teoretske mogućnosti da se pojavi na suđenju u četvrtak, u sudu još nije određen novi predsedavajući sudskog veća niti treći sudija. Spekuliše se da će u upražnjanu stolicu sudije na suđenju za ubistvo premijera sesti jedan od sudija koji je presudio Ulemeku za ubistvo predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Porparolka suda za B92 nije želela da spekuliše oko toga ko bi mogao da bude treći član sudskog veća. "Treći član veća može da bude bilo ko iz ovog odeljenja. U svakom slučaju, predsednik veća biće neko od dvoje sudija iz veća kojim je predsedavao Kljajević, s obzirom na to da su oni upoznati sa predmetom jer tri godine učestvuju u tom suđenju. U sredu 6. septembra sa predsednikom suda ćemo održati zajednički kolegijum, mislim na sudije ovog odeljenja i verovatno će se tada znati ko će nastaviti da vodi to suđenje", kaže Maja Kovačević.

Nezvanično se saznaje da će predsedavajući sudskog veća na suđenju za ubistvo premijera biti sudija Nata Mesarević, a da će "zemunskom klanu" suditi sudija Milimir Lukić. U svakom slučaju, neće jedan sudija voditi oba predmeta kao što je to činio Marko Kljajević.

Inače, na svedočenju stručnjaka iz Visbadena insistiraju advokati odbrane jer ocenjuju da u suprotnom nalaz iz Visbadena neće biti validan u postupku za ubistvo premijera Đinđića. Nalaz veštaka iz Visbadena, inače, u potpunosti je potvrdio nalaz domaćih veštaka da je Đinđić ubijen hicem iz Ulice admirala Geprata i da se nalazio na samom ulazu u zgradu Vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.