Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje na suđenju Zemuncima

Beograd -- Na suđenju pripadnicima Zemunskog klana svedočio Aleksandar Matić, svedok ubistva Aleksandra Ristića, zvanog "Aca pas".

Oni su optuženi za više ubistava, otmica i drugih krivičnih dela. Matić je rekao da je 25. novembra 2002. godine išao sa Ristićem da mu pokaže kuću u izgradnji, pošto se bavio građevinskim poslovima, kada su na njih zapucali nepoznati napadači.

"Dok smo se peli na objekat neko je zapucao i ja sam osetio da sam pogođen u noge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u ruku. Video sam da je i Ristić ustreljen u glavu", ispričao je svedok.

On je rekao da mu, nakon završetka pucnjave, niko od ljudi koji su bili u blizini nije pomogao iako je bio ranjen, i dodao da mu je posle nekog vremena pomogao čovek koji je naišao kolima i odvezao ga u Urgentni centar.

Svedok je dodao i da ne zna koji je motiv napada na Ristića i njega. Za ubistvo Ristića i ranjavanje Matića optuženi su pripadnici Zemunskog kriminalnog klana.

O ubistvima kriminalaca

Sudsko veće kojim predsedava sudija Milimir Lukić pročitalo je danas obdukcione nalaze ubijenih Željka Bodiša, Todora Gardaševića, Jovana Guzijana, Aleksandra Ristića i Sredoja Šljukića.

Sudija Lukić je odlučio da se, zbog ubrzavanja sudskog postupka, pročitaju iskazi članova porodica ubijenih, datih kod istražnog sudije, umesto da se oni saslušavaju u sudu.

Sestra Jovana Guzijana i majka Radeta Cvetića, koji su ubijeni u jesen 2002. godine, Borka Đurašković, rekla je da ne zna ko je i zašto ubio njenog brata i dodala, pred istražnim sudijom, da nema saznanja da je Guzijanu neko pretio.

On je navela da je Guzijan tog dana razvozio rodbinu koja je došla kod njih u kuću, zbog smrti bake i da je tada tokom napada na Guzijanov automobil stradao i njen sin Rade Cvetić.

"Meni je dete nastradalo ni krivo ni dužno, i ja se pridružujem krivičnom gonjenju", navela je Đurašković kod istražnog sudije.

Garsija Gardašević, supruga ubijenog Todora Gardaševića, rekla je takođe da ne zna ko je i zašto ubio njenog muža. Ona je kazala da je njen suprug vodio kockarnicu čiji je vlasnik Andrija Drašković.

Gardašević je ubijen 5. jula 2000. godine, a za njegovo ubistvo je optužen Sretko Kalinić.

Suđenje se nastavlja sutra dokaznim postupkom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.