Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje iz Vizbadena

Beograd -- Na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića svedoči stručnjak iz kriminalističkog instituta iz Vizbadena putem video-veze.

Veštak Instituta za kriminalistička istraživanja iz Vizbadena Bernd Salziger svedočio je video-linkom iz Nemačke. Njegovo svedočenje učesnici u sudskom postupku pratili su putem monitora koji se nalaze u sudnici. Kako bi svedočenje bilo relevantno, u Nemačku je otputovala sudija specijalnog suda Biljana Sinanović, koja je prisustvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedočenju.

U dopunskom nalazu Instituta navodi se da je Đinđić u trenutku ubistva bio okrenut leđima zgradi Vlade i da je pucano iz pravca Ulice admirala Geprata, kao i da ne postoje naznake da je ispaljen treći hitac.

Prema rečima nemačkog stručnjaka Bernda Salzigera, koji je svedočio putem video-konferencijske veze, u nalazu se pošlo od toga da je Đinđić pogođen prvim hicem i da je pao u zgradu Vlade.

Salziger je rekao da nije moguće tačno rekonstruisati ugao pod kojim je skrenuo metak koji je prošao kroz Đinđićevo telo i udario u štaku. On je naveo da je moguće da taj metak nije udario u zgradu Vlade. Taj metak nije nikada pronađen.

Salziger je rekao da u Vizbadenu nisu obavljena medicinska veštačenja, jer je to kriminalistički institut, i da se radilo na osnovu nalaza veštaka medicinske struke Dušana Dunjića.

Položaj telohranitelja Milana Veruovića u trenutku kada je pogođen nije tačno utvrđen, rekao je Salziger. Salziger je istakao da je metak, posle izlaska iz Veruovićevog tela, imao dovoljno snage da napravi oštećenje na zgradi Vlade, kao i neznatna oštećenja nu unutrašnjosti.

Ni Birčaninova ni Nemanjina, već samo Geprata

Veštak je, odgovarajući na pitanja uglavnom advokata odbrane, potvrdio navode optužnice i domačih veštaka da je, na osnovu materijalnih dokaza, moguće da je na premijera Zorana Đinđića pucano sa prozora zgrade u Ulici admirala Geprata i da je premijer bio leđima okrenut vratima ulaza u zgradu Vlade.

Advokat Ružice Đinđić kaže da je svedočenje otklonilo pokušaj destrukcije celog predmeta: "Ta pitanja su u stvari omogućila da se neki pokušaji destrukcije ovog predmeta odbace kao besmisleni. To je, na primer, treći metak i da je pucano s nekog drugog mesta. Nijedno pitanje u tom pravcu nije ni postavljeno".

Prvi projektil pogodio ga je u desni deo grudnog koša prošao kroz telo i izašao, okrznuvšI štaku koju je premijer u tom trenutku držao. Drugi projektil pogodio je premijerovog telohranitelja Milana Veruovića i po izlasku iz njegovog tela udario u zgradu Vlade.

Nemački veštak nekoliko puta je ponovio da na osnovu materijalnih tragova i oštećenja nema dokaza o tome da je prilikom atentata ispeljen i treći metak.

Veštak Slaziger rekao je da je nemoguće da je na premijera pucano iz grade u Nemanjinoj 9, koja je preko puta ulaza ispred kog je premijer ubijen.

On je istovremeno negirao i mogućnost da je pucano s druge stane, iz pravca Birčaninove, jer se to ne bi poklapalo s materijalnim dokazima, odnosno, u tom slučaju bi metak udario u zid, a takvog traga nema.

Svedočenje veštaka iz Vizbadena čekalo se od januara, kada je stigao dopunski nalaz iz Nemačke.

Sada i bez razumne sumnje

Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme smatra da je značajno to što su se veštaci pojavili, kao i to da su do detalja potvrdili svoj nalaz koji je stigao u Beograd:

"Ovaj nalaz će sudijama sigurno pomoći da prevaziđu i tu preostalu razumnu sumnju koja je mogla da postoji i na koju je odbrana ukazivala, ne samo treći metak, nego i razni položaji, ko je gde i kako stajao. U svakom slučaju, treći metak i Nemanjina 9 jesu neozbiljne pretpostavke".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.