Izvor: Politika, 21.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveće za Đorđa Zarića

Policajcu Interventne jedinice Miljanu Raičeviću, osumnjičenom za ubistvo, određen jednomesečni pritvor

Stotinak meštana Jakova, prijatelja i članova porodice okupilo se juče u Ulici Omladinskih brigada u Novom Beogradu, na mestu na kome je tragično stradao Đorđe Zarić (24), gde su upalili sveće i odali poštu nastradalom mladiću. Okupljeni su nosili transparent na kome je pisalo „Poslednji pozdrav za Đoleta”, a na pola sata su svojim automobilima blokirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulicu na mestu gde je mladić 19. marta ubijen.

Zarić je preminuo u četvrtak ujutru od hica iz službenog pištolja pripadnika Interventne jedinice policije Miljana Raičevića. Prema policijskoj verziji, Zarić je prilikom izlaska iz vozila,koje su zaustavilipripadniciInterventne jedinice, „zakačio policajca vratima po ruci, a zatim i odgurnuo pištolj”. Pištolj je opalio, a Zarić je pogođen u glavu i odmah je izdahnuo.

Okružno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je protiv Raičevića istragu zbog krivičnog dela ubistva. On je saslušan u petak uveče, a svoj iskaz istražnom sudiji dao je i Filip Milićević, mladić koji je upravljao automobilom u kome se Zarić nalazio.

„Istražni sudija je posle saslušanja Raičevića doneo rešenje o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv njega, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistva, kazala je Tanjugu portparol Okružnog suda Ivana Ramić, dodavši da mu je pritvor određen zbog visine zaprećene kazne i okolnosti pod kojima je delo izvršeno.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić optužio je ministra policije i državni vrh da su odgovorni za smrt nenaoružanog mladića. Nikolić je u petak na konferenciji za novinare zatražio detaljnu istragu o smrti Đorđa Zarića, navodeći da su pripadnici „interventne policije koji stoje iza Zarićevog ubistva bili neiskusni i nesposobni da procene da li se radi o kriminalcu ili o nekom drugom”, prenela je Beta.

„Naše informacije govore da je Zarić bio sin preminulog penzionisanog pripadnika MUP-a i da je on to hteo da objasni interventnoj policiji, ali je neiskusni pripadnik Interventne brigade MUP-a, verovatno u alkoholisanom stanju, reagovao neobučeno i nepripremljeno”, rekao je predsednik SNS-a. Nikolić je, podsećajući na slučaj tragično preminulog Ranka Panića, koji je stradao na mitingu Srpske radikalne stranke, kazao da se ne seća kada je policija ubila nekog kriminalca u akciji, ali da zato „nevini padaju k’o snoplje”.

Mladi Liberalno-demokratske partije položili su juče venac na mestu gde je ubijen Đorđe Zarić, prenosi Fonet. „Đorđe Zarić je prošao kroz crveno svetlo. Nije jedini koji je to uradio, ali je jedini koji je platio tako visoku cenu”, istakla je predstavnica Mladih LDP-a Gala Gajić. Po njenim rečima, građani bi trebalo da se zapitaju kakvi policajci brinu o njihovoj bezbednosti.

„Da li su oni dovoljno obučeni, da li su dobro plaćeni, koliko smena imaju pripadnici Interventne jedinice? Smrt momka od 25 godina ne sme biti samo jedan od događaja u vestima,već početak promena koje će doneti sigurnost građanima”, ocenila je Gajić, saopštila je LDP.

M. A.

[objavljeno: 22/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.