Sve ide preko veza i kumova

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve ide preko veza i kumova

LOZNICA - Mnogo je teško doći do posla, sve ide preko nekih veza, gde su glavni kumovi i prijatelji - kaže Diko Vračić, ekonomski tehničar iz Loznice, čije se ime već 11 godina nalazi na birou rada, i za sve to vreme nije dobio nijednu ponudu za posao. U ovoj podrinjskoj varoši trenutno je više od 12.600 ljudi bez posla.

Kao najveće smetnje u pronalaženju posla, Lozničani navode veliku konkurenciju, delovanje rodbinskih, prijateljskih i kumovskih veza i želju privatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslodavaca da radnici rade za sitne pare. Mnoge nezaposlene Lozničane na putu do pronalaženja radnog mesta ometa i nemogućnost praćenja razvoja rada na računarima, kao i godine „iznad četrdesete", dok poslodavaci žele da zaposle mlađe radnike, po mogućstvu radnice...

- Nemam ni dana radnog staža, na birou sam od 1994. godine i za to vreme nisam dobila ni jednu ponudu za posao. Radila sam kod privatnika, po par meseci, ali na crno. U mojoj struci plate su male, oko 100 evra, a privatnici ni to neće da plate, pa sam napuštala poslove, priča Rada Mićić, tekstilni predioničar.

Milan Nenadović, mašinbravar, je za gotovo osam godina provedenih na birou samo jednom dobio ponudu za posao.

- Plata za to radno mesto je bila 6.000 dinara, a ja bih do posla u Loznici morao da putujem iz Lešnice. Voleo bih da neko sa biroa ode da radi za tih 6.000 dinara i da mi kaže da li od toga može da se živi, priča Milan.

Za razliku od njega, ekonomski tehničar Dragoslav Maksimović ima upisane 22 godine radnog staža.

- U firmu su došle nove gazde i u junu prošle godine sam postao tehnološki višak i ostao sam bez posla. Poslodavci traže mlađu radnu snagu, po mogućstvu devojke - primećuje Dragoslav.

Slične sudbine je i Milovan Krasavac, koji je pre godinu dana otišao iz „Viskoze".

- Dolazim na biro i gledam oglase. Išao sam i na razgovore, ali odabir se radi u fazonu „ko ima vezu", tvradi Milovan.

Slično je prošla i Snežana Pantelić, građevinski tehničar.

- Bezuspešno sam pokušavala da samostalno nađem posao, jer za 12 godina, koliko sam na birou, nisam dobila ni jednu ponudu - kaže Snežana.

U želji da pomogne nezaposlenim licima, „Blic" je pokušao da istraži koja će zanimanja biti tražena ove godine u Loznici i koja će nova radna mesta uskoro biti otvorena.

- Najavljen je početak rada prve grinfild investicije fabrike čarapa i rublja italijanske kompanije „Golden lejdi". Početak rada očekuje se polovinom godine, a zapošljavaće oko 1.000 radnika. Pored toga, očekujemo i aktiviranje Industrijske zone „Šepak" - kaže Danica Buljugić, rukovodilac Službe zapošljavanja u Loznici.

Dugo najavljivani radovi na izgradnji i opremanju Industrijske zone „Šepak" počeli su ove sedmice.

- Cela Industrijska zona ima 83 hektara, a sada se oprema 18 hektara. Za otpočinjanje biznisa u ovoj zoni dostavljeno je više od 20 pisama o namenarama, rekao je Vidoje Petrović, predsednik lozničke opštine.

Ljiljana Nikolić, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, procenjuje da će prva radna mesta u ovoj industrijskoj zoni biti otvorena krajem godine.

- Počele su i prve investicije u poslovno-stambenoj zoni „Lagator", u kojoj se očekuju nove „grinfild investicije" u oblasti zanatskih i komercijalnih delatnosti, kaže Nikolić. Ona podseća da su preduzetnici lozničke opštine prošle godine dobili čak 101 kredit Fonda za razvoj, ukupne vrednosti 469 miliona dinara. Ovi krediti će, uglavnom ove godine, rezultirati otvaranjem 442 nova radna mesta.

Još 700 Lozničana ostaće bez posla

Udar novih nezaposlenih lica očekuje se iz Holding kompanije „Viskoza". Od deset fabrika ovog holdinga sa oko 1.000 radnika, očekuje se da će, u najboljem slučaju, biti prodata polovina, što znači da će druga polovina fabrika otići u stečaj, a najverovatnije 500 njihovih radnika na biro. Mogu im se pridružiti i oko 200 radnika Konfekcije „Moda", ukoliko i ova fabrika ode u stečaj.

Oglasi za ekonomiste, inženjere, zanatlije

Na oglasnoj tabli lozničke Službe zapošljavanja stoji oglas Preduzeća za proizvodnju čarapa i donjeg rublja „Vali", koji traži veći broj ekonomista, menadžera, inženjera organizacije rada, mašinskih inženjera i inženjera tekstilstva. Pored toga, putem ove oglasne table posao mogu naći zavarivači, ložači, stolari, pekari, pomoćni radnici, čistačice i nekvalifikovani radnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.