Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki deseti udes zbog mobilnog

Svaki deseti udes zbog mobilnog

BEOGRAD - Zvonjava mobilnog telefona je pre desetak dana bila kobna za vozača 'pasata' Predraga Andrića iz Aranđelovca. Dok se iz Mladenovca automobilom vraćao kući, mladiću je zazvonio telefon, koji je bio u jakni na zadnjem sedištu. Andrić je jednom rukom pokušao da se domogne aparata, ali je izgubio kontrolu nad volanom. 'Pasat' je silovito skrenuo s puta, prevrnuo se na krov, a mladić nije preživeo udes.

- Prema našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procenama, uzrok svake desete saobraćajne nesreće u Srbiji je korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje. U tome prednjače Beograđani . Oni su krivci za svaki peti lakši saobraćajni udes, kao što je, na primer, naletanje u koloni. U takvim situacijama vozač pažnju usmerava na razgovor i, kada kolona krene napred, on obično pogrešno proceni odstojanje i udarac u drugo vozilo je neizbežan. Policija je nemoćna jer postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja ne predviđa nikakvu kaznu za one koji telefoniraju dok voze - kaže sagovornik 'Blica' iz Uprave saobraćajne policije MUP Srbije.

Većina takvih udesa, dodaje naš sagovornik, prođe sa lakšim posledicama. Nažalost, ima i onih koji se tragično završavaju.

Pre nekoliko meseci je 'golf' u punoj brzini naleteo na ženu koja je, trčeći za psom, prelazila Ustaničku ulicu van pešačkog prelaza i na licu mesta je usmrtio. Prve reči koje je vozač 'golfa' prilikom uviđaja rekao saobraćajnim policajcima bile su: 'Nisam je ni primetio. Kucao sam poruku na mobilnom...'

Stručnjaci se slažu da ne postoji tako iskusan i dobar vozač koji neće bar jednom da napravi grešku ako u jednoj ruci ima mobilni , a drugom drži volan i menja brzine.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta upozorava da u ovakvim slučajevima kobne mogu da budu i dve sekunde, koliko je potrebno da se ukuca telefonski broj.

- Za dve sekunde, pri brzini od 60 kilometara na sat, vozač pređe 33 metra. To je preveliki rizik u vožnji, zbog čega je u predlog novog zakona o bezbednosti saobraćaja i uvedena stavka o zabrani korišćenja mobilnog telefona u vreme vožnje bez specijalnog uređaja - navodi profesor Vujanić.

Psiholog doktor Mirjana Ilić upozorava da telefoniranje u vožnji drastično utiče na smanjenje koncentracije.

- U takvim situacijama vozač veću pažnju usmerava na razgovor nego na ono što se događa na putu. Zbog toga ne može da reaguje pravovremeno i pravilno. Često viđamo vozače koji telefon prislone na uvo i drže ga ramenom ili u jednoj ruci drže aparat, a u drugoj volan. To su nenormalni položaji za sigurnu vožnju - kaže doktorka Ilić.

Sagovornik 'Blica' iz MUP Srbije navodi da se dešavalo i to da vozač u toku razgovora ispusti mobilni telefon, pa se sagne da ga dohvati i naleti na automobil ispred.

- Nedavno je jedna mlada Beograđanka razgovarala telefonom dok je za volanom svog kabrioleta čekala na semaforu. Kada se upalilo zeleno svetlo, devojka je, umesto da krene, nastavila da razgovara, Nije uopšte obraćala pažnju na vozače iza sebe, koji su je sirenama upozoravali. Kada je saobraćajac prišao i rekao da blokira saobraćaj, ona ga je belo pogledala i sagovorniku preko mobilnog kazala: 'Ma, ne znam šta policajac hoće od mene'- navode u saobraćajnoj policiji.

Aleksandra Ž. Adžić - Tamara Marković-Subota

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.