Izvor: Blic, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovano više od 50 carinika

Direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević izjavio je danas da je više od 50 zaposlenih u toj službi suspendovano jer su osumnjičeni za učešće u takozvanoj "carinskoj mafiji".

"Sve dok se ne okonča sudski postupak koji se vodi protiv osumnjičenih za zloupotrebu položaja, oni ne mogu da dobiju otkaz i da se na njihova mesta zaposle novi radnici", rekao je Petronijević na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da ima informacije da je u nekim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proširena istraga i da za sada ne može da se procenjuje kolika je šteta naneta državi zbog nesavesnog rada određenog broja carinika.

Bivši direktor Uprave carina Dragan Jerinić, prema njegovim rečima, i dalje je zaposlen u toj službi, koja trenutno ima 2.600 radnika.

"Naplata carinskih i poreskih dažbina na granici je od 1. januara do 20. avgusta ove godine iznosila 153 milijarde dinara, što je 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine", rekao je Petronijević.

U planu je, kako je istakao, modernizacija carinske službe i rekonstrukcija graničnih prelaza, pre svega u Preševu, na jugu Srbije.

Dražavni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Điđić je potvrdio da je i Poreska uprava za 13,7 odsto povećala naplatu javnih prihoda.

On je najavio da će uskoro biti pripremljen predlog novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. dodao je da bi taj zakon trebalo da bude usvojen do kraja godine, kako Srbija ne bi bila isključena iz međunarodnih organizacija koje se bave sprečavanjem pranja novca i borbom protiv terorizma.

Điđić je istakao da će biti utvrđene obaveza državnih organa da kontrolišu da li se ispunjavaju zakonske obaveze o dostavljanju informacija o novčanim transkacija koje su od značaja za sprečavanje pranja novca i drugih krivičnih dela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.