Suspendovano 11 Legijinih čuvara

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovano 11 Legijinih čuvara

Propusti službe obezbeđenja ne samo u slučaju Milorada Ulemeka, utvrđeni pregledom video-snimaka poslednjih mesec dana

Posle sveobuhvatne istrage o tome kako je plastični pištolj dospeo u ćeliju Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo srpskog premijera dr Zorana Đinđića, suspendovano je 11 pripadnika službe obezbeđenja beogradskog Okružnog zatvora, saznaje „Politika” nezvanično u Ministarstvu pravde. Pored stražara koji su suspendovani zbog propusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u obezbeđenju Ulemeka, suspendovani su i oni koji su napravili propuste u obezbeđenju drugih zatvorenika. Protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, a konačnu odluku o stepenu njihove odgovornosti doneće sud.

– Pregledavanjem snimaka sa bezbednosnih kamera od poslednjih mesec dana utvrdili smo propuste službe obezbeđenja ne samo u slučaju Ulemeka, već i drugih pritvorenika. Reč je uglavnom o propustima stražara u situacijama kada pre i posle posete oni pritvorenika moraju obavezno da pretresu i pregledaju paket koji primi – navodi naš sagovornik blizak istrazi.

Sudskim postupkom utvrdiće se da li su stražari namerno napravili propuste u obezbeđenju, sa idejom da pomognu Ulemeku i drugim pritvorenicima, ili nisu nameravali, tačnije, napravili su propuste u radnoj proceduri. Sa druge strane većina stražara koja je odgovorno obavljala posao biće odgovarajuće nagrađena, kaže naš sagovornik.

Ono što je, prema njegovim rečima, bilo objektivno nemoguće utvrditi pregledavanjem snimaka je ko je doneo plastični pištolj, kada je tačno i kako on dospeo u ćeliju Ulemeka.

– Pronalazak pištolja je rezultat pojačanog operativno-preventivnog rada u zatvorima na teritoriji Srbije. U jednom trenutku smo došli do podatka da se negde možda nalazi plastični pištolj. Vanredan pretres 192 pritvorske prostorije obavljen je 5. februara ove godine i u njemu je učestvovalo 135 pripadnika službe obezbeđenja. Tada je, pored plastičnog pištolja u pritvorskoj sobi Ulemeka, nađen i od zatvorenika oduzet veći broj mobilnih telefona – navodi sagovornik blizak istrazi.

Pištolj je u ćeliji Ulemeka nađen pet dana pre nego što mu je pozlilo zbog čega se, kako napominje naš izvor, ova dva događaja ne mogu dovoditi u vezu niti se može govoriti o pokušaju njegovog bekstva u kojem bi on možda iskoristio taj predmet. On takođe naglašava i da nije postojalo razloga da se govori o njegovom transportu na Vojnomedicinsku akademiju, jer mu život nije bio vitalno ugrožen.

– Ulemeku je ukazana odgovarajuća lekarska pomoć čim mu je pozlilo. Postojala je mogućnost da ide na VMA, u tom smislu što sa ovom zdravstvenom ustanovom postoji ugovor po kojem se u nju upućuju pritvorenici zbog bezbednosnih razloga. Međutim, budući da mu život nije bio ugrožen, razmišljalo se o bezbednosnom aspektu i odlučeno je da ne ide na VMA. Specijalisti iz ove ustanove su došli i obavili pregled – napominje sagovornik blizak istrazi.

Kako saznajemo, u krvi Ulemeka nije nađena nijedna nedozvoljena supstanca, niti bilo kakav trag koji bu ukazao na namerno izazivanje mučnine. Takođe, prilikom ranijih pretresa njegove ćelije nije nađen nijedan nedozvoljeni predmet.

Posle nalaženja pištolja mere bezbednosti su u srpskim zatvorima, kako saznajemo, podignute za stepen više. Generalno sa pojačanim bezbednosnim merama, operativnim radom i ažuriranjem planova za vanredne situacije započelo se u zatvorskim ustanovama na teritoriji cele Srbije pre nekoliko meseci.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.