Suspendovan lekar koji je uzeo mito

Izvor: Blic, 10.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovan lekar koji je uzeo mito

Žarko M. pokazuje fotografiju

bolesnog sina

BEOGRAD - Posle prekjučerašnjeg hapšenja prof. dr Eugena Slavika (62), šefa Jedinice za eksperimentalnu neurohirurgiju u Institutu za neurohirurgiju, osumnjičenog da je tražio mito od 500 evra od Žarka M. da bi operisao tumor njegovom jedanaestogodišnjem sinu, reagovalo je rukovodstvo Kliničkog centra i suspendovalo ga.



Protiv njega će u ponedeljak biti pokrenut disciplinski postupak, a ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužilaštvo i policija Kliničkom centru dostave uverljive dokaze da je neurohirurg od roditelja D.M. zaista tražio 500 evra da bi mu operisao tumor, preti mu otkaz.

- Zbog činjenice da je priveden i da mu je određen pritvor, doktor Eugen Slavik je automatski suspendovan. Takođe, protiv njega će u ponedeljak biti pokrenut i disciplinski postupak. Pošto se primanje mita, za koji se doktor sumnjiči, tretira kao najteži oblik povrede radne dužnosti, preti mu otkaz. Naravno, o tome će se odlučiti tek pošto nam tužilaštvo i policija dostave uverljive dokaze o njegovoj krivici - kaže za „Blic” Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije. Policija je, kako je „Blic” pisao, kod osumnjičenog lekara našla obeležene novčanice, a policija poseduje i snimke razgovora kad doktor od Žarka M. traži novac da bi mu operisao sina.

Dečak D.M. (11), koji ima tumor u grudima, prekjuče je smešten u Institutu za neurohirurgiju i kako kaže njegov otac Žarko, u teškom je stanju.

- Nadam se da će operisati mog sina i da će se oporaviti. Bolestan je od rođenja. Na magnetnoj rezonanci su mi rekli da je neophodna hitna operacija da bi ozdravio, a doktor Slavik je obećao da bi ga operisao do ponedeljka, ali je za to tražio novac, koji ja nemam - jecajući priča dečakov otac. Kada je Žarko sa bolesnim sinom posetio doktora Slavika, on mu je za operaciju tražio 500 evra, 300 po prijemu u bolnicu, a ostatak posle hirurške intervencije. Žarko se posle toga, na nagovor rođaka, obratio policiji i prijavio da doktor traži novac da bi operisao njegovog sina. Po dogovoru s doktorom Slavikom, Žarko je prekjuče sina doveo u bolnicu, a prethodno od policajaca dobio 300 obeleženih evra.

- Kada sam predao doktoru novac, podigao sam tri prsta iznad levog uha, što je inspektorima bio znak da uđu u kabinet i uhapse ga - kaže Žarko.

Tanja Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije, kaže za „Blic” da će pokrenuti postupak pred Sudom časti, koji odlučuje o oduzimanju lekarske licence”. Nećemo čekati presudu već ćemo u dogovoru sa tužilaštvom i policijom doneti odluku o tome - kaže direktorka.

Doktor: Sve su mi namestili

- Sve je nameštaljka. Niti sam novac tražio, niti sam ga uzeo. Novac je neko ostavio u mom kabinetu kada sam bio van - ovim rečima osumnjičeni prof. dr Eugen Slavik negirao je bilo kakvu krivicu na saslušanju pred istražnim sudijom.

Slavik je juče po podne priveden istražnom sudiji koji mu je odredio pritvor do 30 dana. Slavik je, kako „Blic” saznaje, na saslušanju naveo da iza njegovog hapšenja stoji opstrukcija iz medicinskih krugova da na izborima za dva meseca on ne postane redovan profesora Medicinskog fakulteta.

Slavik je naveo i da je 2000. godine operisao D.M. i spasao mu život i da je tumor na mozgu bio maligni. Prema tvrdnji Slavika, tumor u grudnom košu koji sada ima D.M. je benigni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.