Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suočavanje Milenkovića s optuženima

Beograd -- Na suđenju za ubistvo Đinđića, suočeni su svedok-saradnik Dejan Milenković i optuženi Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović.

Milenković je pred sudskim većem predsedavajuće Nate Mesarević u Specijalnom sudu u Beogradu rekao da je, nakon izručenja Srbiji, preko advokata dobijao poruke prvooptuženog Milorada Ulemeka da za ubistvo premijera optuži člana zemunskog klana Ninoslava Konstantinovića, jer je Konstantinović jedan od petorice optuženih "zemunaca" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su i dalje u bekstvu.

Ulemek i Milenković su se jedan drugom obraćali sa "vi".

Milenković: Ostajem pri svemu što sam rekao, to je sve što sam imao da kažem.

Ulemek: To što ste naučili kao pesmicu i to što ste prostitutka tužilaštva, ja to vama ne zameram, ali mi recite kada sam ja vama lično rekao da hoću da ubijem premijera?

Milenković: Pričali ste na klupicama sa Dušanom Spasojevićem i vi ste pričali da se ubije premijer i da se dignu mostovi u vazduh.

Ulemek: Ja razumem da se borite za ono za šta se borite, garantujem vam da niko od vas nije prisustvovao mojim razgovorima sa Spasojevićem. Pošto ste rekli da ćete da iznesete materijalne dokaze, iznesite ih ovde pred ovim sudom, a ne da pričate tu pričicu koju ste naučili. Ja ću samo još jednu stvar da vam kažem: ja ću pre da odležim 40 godina kao častan čovek nego što bih bio na toj vašoj ljigavoj slobodi.

Mesarević: On je sam odabrao kako će da proživi život, nije na vama da odlučujete, to nije ni tema ovog suočavanja.

Ulemek: Ja nemam šta sa njim ni da se suočavam.

Milenković: Pa da vas pitam, da li bih bio pošten, po vama, da sam pristao da radim ono što ste od mene tražili?

Ulemek: Ja od vas nisam ništa tražio. Da jesam, ja bih to drugačije tražio.

Milenković: Ostajem pri svemu što sam rekao.

Ulemek: Pa, dobro je što ostajete.

Ulemek je za vreme ispitivanja , između ostalog, pitao Milenkovića: "Rekli ste da ste duvali travu sa mnom. Je l' bila dobra?", na šta je svedok odgovorio: "Povraćao sam posle toga."

Suočavanje i s Zvezdanom Jovanovićem

Nakon suočavanja s Ulemekom, sledilo je suočavanje Milenkovića sa Zvezdanom Jovanovićem.

Jovanović: Dejan Milenković laže sve ovo što je rekao. Ti znaš, Milenkoviću, da je sve to laž.

Milenković: Nije laž, rekao sam pravu istinu za vas i sve ostale.

Jovanović: Milenkoviću, lažete, ja nemam razloga ovde, ni tebi ni ovom tvom zaštitniku da držim predavanje iz taktike. To što ste zamislili ti i ovaj tvoj zaštitnik je laž i nema nikakve veze sa taktikom. Znaš da nismo nigde ni razgovarali niti bili zajedno. Ti i ovaj Prijić ćete se suočiti sa istinom. Ja tebe razumem. I laž je sve ono oko Gepratove.

Milenkovć: Dobro, zbog čega bih ja vas optužio lažno?

Jovanović: Zašto? Jesi li ti svestan koliko si u životu lagao?

Milenković: Zveki, pred Bogom sam čist. Nisam lažno optužio ni tebe niti bilo koga drugog.

Jovanović: Ne pominji Boga, bedniče jedan.

Milenković: Možete da vređate kad nemate nijedan argument.

Mesarević: Ne možete da vređate. Suočenje je završeno.

Milenković optužio Buhu

Dejan Milenković optužio je drugog svedoka-saradnika, Ljubišu Buhu, da je direktno počinio jedno ubistvo.

Tokom svedočenja, Milenković je, na pitanje Milorada Ulemeka, rekao da je Buha "lično ubio Zorana Petrovića Šempu". Svedok je kazao da je bio lično prisutan kada je Buha ubio Petrovića, kao i da je Buha umešan i u ubistva Zorana Davidovića Ćande i Mirka Tomića Bosanca.

"Ubistva su počinjena u dogovoru sa Dušanom Spasojevićem, koga je Buha savetovao koga treba ubiti, ali ubistva nije naređivao", rekao je Milenković, tvrdeći i da je tome prethodila odluka Milorada Ulemeka "da se osveti Željko Ražnatović Arkan".

Spasojević i Buha su tu odluku, naveo je Milenković, koristili da ubiju i neke koji su mogli da ih ugroze.

Nakon Dejana Milenkovića, u sudnici se očekuje i Aleksandar Simović, optužen za učešće u ubistvu premijera Đinđića, o čemu možete čitati posebnu vest.

O razlogu posete Čedomira Jovanovića

Milenković je rekao da je optuženi, tokom planiranja ubistva Đinđića kod hale Limes u februaru 2003, kazao da nema nikakvih problema i da će on i optuženi Željko Tojaga Žmigi ispaliti po dve zolje u premijerovo vozilo.

Milenković je naveo da su vođe zemunskog klana sve vreme govorile Zvezdanu Jovanoviću da će biti optužen pred Haškim tribunalom i da će Ljubiša Buha svedočiti protiv njega, ali da pred njim niko nije pričao o "strahu od hapšenja" članova zemunskog klana.

Na pitanje optuženog zašto je Čedomir Jovanović dolazio u kuću vođe zemunskog klana u Šilerovoj ulici, svedok-saradnik je odgovorio da su premijeru namerno ubacivali priču da Marko Milošević nudi pet miliona maraka za ubistvo Đinđića i "da se Čeda raspitivao o tome".

Jovanović: Posredna saznanja

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je povodom iskaza Dejana Milenkovića da ne može da osporava "izjave čoveka u kojima on priča o nečemu što je čuo od nekoga drugog".

Jovanović je novinarima u Knez-Mihailovoj ulici, gde je koalicija stranaka okupljenih oko LDP-a počela predizbornu kampanju u Beogradu, rekao da ne može da komentariše današnje navode Milenkovića, koji je rekao da je Jovanović od Dušana Spasojevića na poklon dobio zlatan sat "roleks".

Jovanović je rekao da tužilac i sudsko veće imaju dovoljno dokaza na raspolaganju, na osnovu kojih se može utvrditi istina u ubistvu premijera Srbije.

"Stvarali smo Specijalni sud, branili ga i u potpunosti verujem u njega", rekao je Jovanović. On je naveo da u svakom trenutku stoji na raspolaganju tužilaštvu i sudskom veću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.