Sumnje u šverc jajnih ćelija!

Izvor: BKTV News, 03.Apr.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnje u šverc jajnih ćelija!

Kada se bračni par, koji ne može da ima decu, odluči da se uključi u program vantelesne oplodnje, u čitavom postupku mogu biti sigurni da se sve radi po zakonu, osim u jednom: kada zatraže da se preostale oplođene jajne ćelije unište. Iako se sačinjava zapisnik o uništavanju reproduktivnog materijala, žena zapravo nikada ne može da bude sasvim sigurna da su zaposleni na klinici ispoštovali to, jer je reč o epruveti sa običnom tečnošću koja podseća na zamućenu vodu.
Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su saznale “Novosti” u vrhu Ministarstva zdravlja, pre četiri godine se proveravao slučaj na jednoj klinici za veštačku oplodnju u Novom Sadu, gde se postupak VTO izvodio noću, što je izazvalo sumnje u nelegalne radnje.
- Najpre je sumnju privuklo to što se postupak VTO radio često noću, zbog čega su pacijentkinje bile zbunjene – priča naš izvor iz Ministarstva zdavlja. – Ipak, nisu pacijentkinje prijavile ceo slučaj inspekciji, nego je to učinio neko od zaposlenih, jer je sumnjao u kriminalne radnje na klinici. Posumnjalo se da je navodno embriolog, koji je bio mađarski državljanin, prenosio u termos boci oplođene jajne ćelije u Mađarsku, i tamo ih prodavao.
Kako nam je objašnjeno, istraga nikada nije okončana, jer je stopirana upravo iz vrha Ministarstva zdravlja.
- Utvrđeno je samo da embriolog, mađarski državljanin, nema dozvolu da radi, ali se sa istragom, uprkos objektivnim sumnjama, stalo – priča izvor “Novosti”. – Neki od dokaza tada su ukazivali na to da se u Mađarskoj oplođene jajne ćelije prodaju po ceni od oko 2.000 evra bračnim parovima koji se bore sa sterilitetom. Žene koje ne mogu da ostanu trudne, plaćale su zvanično intervenciju VTO, a zapravo su, protivzakonito, dobijale oplođene jajne ćelije, koje su im omogućavale da dobiju potomke.
Ovaj sumnjivi slučaj odigrao se godinu dana pre osnivanja Uprave za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja, a direktorka Uprave dr Dana Mihailović za “Novosti” ističe da od osnivanja Uprave, nijednoj klinici nije izdato rešenje o zabrani rada.
- Sve klinike koje obavljaju postupke biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) su pod strogim nadzorom zdravstvene inspekcije – tvrdi dr Dana Mihailović. – Ni u jednoj klinici dosad nije prijavljen, a samim tim ni sankcionisan iko, zbog kršenja nekog člana Zakona o BMPO, koji se tiče zloupotrebe reproduktivnih materijala.
Ona je naglasila da je ceo postupak BMPO kroz sve procedure uređen sa obavezom evidentiranja u medicinskoj dokumentaciji, pa tako i postupak uništavanja reproduktivnih ćelija, o čemu se sačinjava i zapisnik, čime se obezbeđuje transparentnost i sledivost reproduktivnih ćelija i prevenira mogućnost zloupotrebe.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.