Izvor: Politika, 08.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob KPS-a i Srba u Šilovu

Policija prvo napala žene, koje su se zbog Osmog marta našle na čelu kolone demonstranata

Kosovska Mitrovica – Oko 50 Srba iz sela Šilovo, koji su juče protestovali zbog višednevne nestašice struje, povređeno je u sukobu s pripadnicima Kosovske policijske službe,prilikom pokušaja da blokiraju regionalni put Gnjilane – Bujanovac. Šestoro teže povređenih Srba pregledano je prvo u Domu zdravlja u Šilovu, od kojih je troje prebačeno na Odeljenjehirurgije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Kliničko-bolničkom centru „Simonida” u Gračanici. Kako je za „Politiku” rekao dr Stojan Sekulić, direktor KBC „Simonida”, povređeni Srbi koji su zadobili povrede od udaraca pendrekom po glavi i telu – Živojin Džaklić (47), Anastasije Mitić (56) i Jelena Trajković (21) – van životne opasnosti su.Džaklić je na sopstveni zahtev otpušten na kućno lečenje, dok su Mitić i Trajkovićeva, koja je zadobila potres mozga, „ali nema prelom lobanje”, zadržani na daljem posmatranju.

Do sukoba žitelja sela Šilovo i policije došlo je, kako za „Politiku” kaže Aleksandar Petrović, predstavnik sela Šilovo, kada su pripadnici KPS-a nasrnuli na žene koje su predvodile protestante, da bi posle upotrebe pendreka od strane policije došlo do opštih nereda.

–Nismo hteli da probijemo kordon jer nismo ni stigli do magistralnog puta Gnjilane – Bujanovac. U delu sela zvanom Hladnjača policija je počela da udara žene koje su upravo zbog 8. marta, Dana žena,bile u predvodnicikolone. Policija je počela da ih gura, da bi iznenada upotrebila suzavac. Tada je došlo do fizičkog obračuna između nas i policije, koja je udarala pendrecima. Bile su to jake, specijalne snage KPS-a, a Kfor, koji se nalazio u blizini, nije reagovao – kaže za naš list Petrović, dodajući da selu preti humanitarna katastrofa jer već sedmi dan nemaju električnu energiju.

Ismet Hašani, regionalni portparol KPS-a, za „Politiku” naglašava da je „policija upotrebila proporcionalni odgovor spram demonstranata”. On dodaje da je u jučerašnjim sukobima, „po podacima kojima on raspolaže”, povređenoi osam policajaca KPS-a koji su zadobili povrede od kamenica, „koje su stizale iz pravca srpskih demonstranata”.

Posle jučerašnjeg incidenta u Šilovu, oštro je reagovao Zvonimir Stević, državni sekretar u Ministarstvu za KiM i predsednik Koordinacionog centra za Kosmet, koji za „Politiku” kaže:

–Neprihvatljivo je da su policajci juče upotrebili silu prema ljudima koji samo traže ostvarenje njihovog elementarnog prava na život, a to je pravo da u 21. veku imaju struju. Ovo što se juče dogodilo je veoma smišljen scenario, kako bi se izazvali ekscesi, a Srbi optužili kao krivci – naglašava Stević. On tvrdi da je u vakuumu koji je nastupio „rekonfiguracijom Unmika” došlo do destabilizacije situacije na KiM, kao i da se međunarodna zajednica oglušava o predloge Ministarstva za KiM i Koordinacionog centra, koji zajedno s Republičkim ministarstvom za energetiku, nude „pragmatična rešenja”u cilju da Srbi i nealbanci na Kosmetu imaju redovno snabdevanje električnom energijom.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 09/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.