Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski veštak o prisluškivanju

Beograd -- Nastavljeno suđenje doktoru Milanu Zarubici i četrnaestorici optuženih za organizovanu proizvodnju droge amfetamin-sulfat.

Svedok, sudski veštak Slobodan Jovičić, je govorio o tehničkim detaljima prisluškivanih razgovora članova grupe. On je istakao da proverom nije utvrdio da u snimljenim razgovorima postoje delovi koji su montirani.

Advokat odbrane Borivoje Borović upitao je svedoka da li je moguće da su na prvobitnom snimku načinjeni rezovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se kasnije ne vide na CD-u koji je dostavljen veštaku. "Ne znam da li je ranije bilo manipulacija, ali smatram da bih ih identifikovao da postoje", pojasnio je Jovičić.

Tada se za reč javio prvooptuženi Zarubica, koji je rekao da u razgovorima kod kojih je on prisluškivan, nisu naknadno ubacivani novi delovi, ali da su isečene neke rečenice, koje objašnjavaju ceo kontekst razgovora.

On je dodao i da izražava sumnju u prisluškivanje BIA, koja, prema njegovim rečima, i dalje koristi analognu tehniku.

Predsedavajući sudskog veća sudija Radmila Dragićević-Dičić upitala je tada prvooptuženog kako on zna šta koristi BIA, na šta je Zarubica odgovorio rečima: "Pa, godinu dana delim sobu u zatvoru sa bivšim šefom DB". Međutim, sudski veštak Jovičić demantovao je tvrdnje Zarubice, naglasivši da BIA odavno koristi digitalne sisteme prilikom snimanja razgovora.

Prema optužnici specijalnog tužioca, Zarubica je sa ostalim optuženima od 2000. pa do hapšenja u februaru 2003. godine u preduzeću "Lenal farm", proizvodio drogu amfetamin-sulfat, koji su kasnije u kanisterima u tečnom stanju prenosili u Bugarsku.

U optužnici se navodi da je Zarubica izbegao da plati doprinose i poreze na zarade zaposlenih u "Lenal farmu" u visini od skoro devet miliona dinara. Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.