Sudski proces protiv Đukanovića u Italiji

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski proces protiv Đukanovića u Italiji

Tužilaštvo u Bariju tereti bivšeg predsednika CG da je bio "vođa udruženja" mafijaša koji su švercovali cigarete, tvrdi agencija ANSA

Podgorica, 23. jun – Advokat nekadašnjeg crnogorskog premijera i predsednika Republike Mila Đukanovića Enriko Tućilo potvrdio je juče da je tužilaštvo u Bariju završilo preliminarnu istragu protiv Đukanovića, nekadašnjeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića i još 13 osoba zbog šverca cigareta preko Crne Gore u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Italiju, a zatim u zemlje Evropske unije.

Podgorički mediji juče su javili, pozivajući se na italijansku novinsku agenciju ANSA, da su tužioci u ovom italijanskom gradu, Eugenija Pontasulja i Đuzepe Šelzi, završili višegodišnju istragu i odlučili da pokrenu sudski proces protiv Đukanovića, nekadašnjeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića i bivšeg trgovinskog predstavnika Crne Gore u Italiji Dušanke Pešić - Jeknić, zbog šverca cigareta od 1994. do 2002. godine.

ANSA je javila da se Đukanović tereti da je bio vođa udruženja, koje su činili i predstavnici mafije iz italijanske pokrajine Pulja, a koji su, zahvaljujući krijumčarenju cigareta, zaradili 500 miliona evra.

Prema istrazi tužilaštva u Bariju, za pranje novca bio je zadužen Stanko Subotić – Cane, koji je, prema ovim navodima, u švajcarsku banku uplaćivao novac odakle je, zatim, prebacivan u Crnu Goru, a odatle na Kipar, "u tri privatna aviona od kojih je jedan kupljen upravo novcem dobijenim od "poreza na tranzit" kroz Crnu Goru, koji je crnogorska Vlada u tom periodu uvela krijumčarima".

Novac je, navodno, uplaćivan na račun 03854109703948 u kiparskoj banci, a zatim korišćen za razna isplaćivanja i investicije, pa potom navodno prebacivan u banke u Lihtenštajnu, prenosi ANSA. Pored ovog, ANSA pominje i sumu od još 100 miliona evra, koliko je prikupljeno od 1997. do 2000. godine od krijumčarenja cigareta, što je takođe plasirano za investicije u Crnoj Gori.

Đukanović se, prema ovim napisima, tereti da je privredniku sa švajcarskim državljanstvom Franku Dela Tori, protiv kojeg se zajedno sa Đerardom Komom vodi odvojeni proces, dao dozvolu da mesečno u Crnu Goru uvozi hiljadu tona cigareta, koje su kasnije krijumčarskim kanalima, gliserima unete u Italiju.

Osumnjičen je i da je pomogao ilegalnu prodaju preko preduzeća "Zetatrans", da je preko vrha crnogorske policije omogućio da krijumčari gliserima uplove u luke Zelenika i Bar, kao i da je obezbedio zaštitu italijanskim kriminalcima koji su se krili u Crnoj Gori.

Mediji takođe tvrde da je jedna od osumnjičenih i Dušanka Pešić-Jeknić, koja je bila trgovinski predstavnik Crne Gore u Italiji i koja je, prema istrazi, bila posrednica između predstavnika mafije iz Pulje i vrha crnogorske Vlade, pre svega, kako prenosi ANSA, s tadašnjim predsednikom Đukanovićem, kao i crnogorskim biznismenima Brankom Vujoševićem i Veselinom Barovićem, optuženima u istom procesu.

"Istragom iz 1999. godine utvrđeno je i da je postojao dogovor mafije iz Crne Gore i iz Pulje o kontroli i upravljanju ilegalnom trgovinom. Taj dogovor su, prema tužilaštvu u Bariju, italijanski mafijaši sklopili sa Andrijom Draškovićem kojeg istražitelji u Bariju smatraju jednim od glavnih mafijaških vođa na prostoru bivše Jugoslavije. Drašković je u zamenu za monopol u nabavci heroina i kokaina italijanskim beguncima, koji su se krili u Crnoj Gori, obezbeđivao zaštitu", preneli su podgorički mediji napise italijanske agencije.

Drašković je, inače, nedavno uhapšen u na frankfurtskom aerodromu i izručen Italiji.

Među osumnjičenim je i drugi crnogorski biznismen Branislav Mićunović koga, istražitelji, kako prenose ovdašnji mediji, sumnjiče da je "obezbeđivao zaštitu italijanskim beguncima, a u zamenu dobijao deo prihoda od ilegalne trgovine cigaretama".

Odmah odmah po objavljivanju ove vesti reagovao je nekadašnji potpredsednik crnogorske vlade i ministar finansija Miroslav Ivanišević, koji se sada nalazi na funkciji predsednika Senata Državne revizorske institucije, demantujući navode tužilaštva i medija "da su svi osumnjičeni obavešteni o završetku istrage i da imaju 20 dana da se izjasne o navodima tužilaštva".

- Iznenađen sam, jer prvi put čujem da se moje ime pominje u vezi sa tom istragom. Nije tačno da sam obavešten o bilo čemu, pa ni o pokretanju istrage - kazao je Ivanišević.

Iz Demokratske partije socijalista, čiji je predsednik Milo Đukanović, ocenili su u jučerašnjem obraćanju kako su optužbe protiv lidera ove strane neosnovane i politički motivisane. Portparol DPS-a Rajko Kovačević je ponovio da u Crnoj Gori nije bilo nikakvih kriminalnih radnji u vezi sa švercom cigareta. - Bilo je tranzita cigareta, ali je taj posao obavljan u skladu sa zakonom. Ovo je već viđena, politički motivisana priča - saopštio je on i istakao da je "to rađeno i pre dolaska DPS-a na vlast.

Podgorički mediji juče popodne preneli su i vest, pozivajući se na neimenovani izvor iz Vrhovnog državnog tužilaštva, koji tvrdi da "oni nisu dobili nikakvo obaveštenje od italijanskih kolega o podizanju optužnice, jednako kao što i ranije nisu obavešteni da je pokrenuta istraga".

Đukanovićev branilac Tućilo, koji je inače i ambasador suverenog Malteškog reda u Crnoj Gori, kazao je da još nije pročitao svu dokumentaciju tužilaštva "koje je zauzela veliki broj kancelarija u tužilaštvu u Bariju", te da po njemu "nema više mesta za sumnje – svi dokumenti koji tamo postoje negiraju u potpunosti optužbe tužilaštva". - Tek kada pročitam svu dokumentaciju odlučiću šta da preduzmem, pošto će to uraditi i javno tužilaštvo, jer ono u teoriji ima mogućnosti da traži arhiviranje slučaja što znači da bi moglo da kaže - sve ovo što smo sakupili nema nikakvu vrednost za nastavak postupka. Znači, još je rano govori o tome da će se Đukanović pojaviti pred italijanskim sudom, pošto je ovo tek početak pravog procesa – pojasnio je Tućilo.

Tućilo kaže da je napokon, posle toliko godina misterije, moguće da se vidi na čemu se zasniva tužba protiv Đukanovića, dodajući da se, gledajući obaveštenje o okončanju preliminarne istrage, vidi neverovatna konfuzija "između političkih izbora koji su imali za cilj preživljavanje Crne Gore za vreme embarga, i fantazija koje imaju za cilj diskreditaciju Crne Gore".

Đorđe Brujić

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.