Sudjenje za zločin u Lovasu

Izvor: S media, 29.Jun.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudjenje za zločin u Lovasu

U nastavku sudjenja optuženima za zločin u hrvatskom selu Lovas 1991. godine je svedočenje nastavio Stjepan Peulić kome je tokom saslušanja krajem janura pozlilo pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Peulić je rekao da je bio medju meštanima Lovasa hrvatske nacionalnosti koji su tokom oktobra 1991. godine bili maltretirani i zatvarani u prostorije mesne zadruge a zatim odvedeni na minsko polje.

On je posvedočio da su ih najviše maltertirali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pripadnici paravojne foramcije "Dušan Silni", a da prvooptuženog Ljubana Devetaka koji je bio na čelu zadruge i lokalne vlasti poznaje iz školskih dana.

Svedok je detaljno i opisao stradanje svojih sunarodnika na polju deteline koje je bilo pod minama, navodeći da je i sam nagazio na jednu minu.

"Ujutru su nas odveli na polje, gde su u dva reda bile postavljene potezne mine, terali su nas da se držimo za ruke i krenemo prekopolja. Ja sam nagazio na 'paštetu'", rekao je on dodajući da je nakon ranjavanja sa ostalih desetak povredjenih prevežen u Šid.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Prema navodima optužnice oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila. Sudjenje se nastavlja sutra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.