Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za pranje novca

Danas počelo suđenje grupi od 15 optuženih za zločinačko udruživanje, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Milovan Žižić i Dragomir Poleksić, optuženi za organizovanje te grupe, odbacili su navode optužnice i negirali da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret. Grupa se tereti da je u periodu od 2004. do 2006. godine osnovala "fantomske firme" preko kojih je prala novac i izbegavala plaćanje poreza čime je oštetila državu za oko 210 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dinara.

Prema navodima optužnice, oni su otvarali firme, preko kojih su obavljali nezakonite transakcije novca, nakon čega bi ih zatvarali i otvarali nove.

Žižić je, izjašnjavajući se o optužnici u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, negirao da je ostalim optuženima izdavao usmene naloge i uputstva kako da posluju, jer kako je naveo, nema elementarnih znanja o finansijskim transakcijama.

On je naveo da je optužnica napisana zarad "nečijih interesa" i da je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala tužilaštvu plasirala iskrivljenu sliku o njemu.

Žižić je naveo da je od optuženog Milana Sereca u periodu od godinu dana dobio oko 12.000 evra na ime "zaštite" koju bi mu u slučaju pretnji, pružao.

Poleksić je, negirajući krivicu izjavio da ne zna ni fakturu da napiše, a "kamoli da se bavi finansijskim malverzacijama". On je naveo da je od Sereca novac primao kao njegov "finansijski garant" za slučaj nevolje.

Pored Žižića i Poleksića optuženi su: Saša Milivojević, Milan Serec, Dragan Cvijanovic, Predrag Đurović, Rajko Čurović, Gordana Vičić, Smilja Milosavljević, Gordana Paunović, Miroslav Lodzinji i Slobodan Simić, Miomir Zagorčić, Aleksandar Stanković i Miloš Džinović.

Pripadnici UBPOK-a su 24. januara započeli jednu od najvećih akcija hapšenja zbog pranja novca u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.