Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za aferu "indeks" odloženo šesti put

Početak suđenja optuženima za korupciju na više pravnih fakulteta u Srbiji, u vezi sa kupovinom ispita i diploma, odloženo je danas za 15. septembar u Okružnom sudu u Smederevu, šesti put, zbog novih zahteva odbrane za izuzeća.



Suđenje ovoj grupi s najvećim brojem optuženih u istoriji srpskog pravosuđa - 89 - odlaže se od decembra prošle godine, pošto je sudsko veće bilo "zatrpano" nizom zahteva odbrane za izuzeće tužilaca i sudija u predmetu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su do sada svi odbijeni.

Današnje odlaganje početka suđenja usledilo je posle zahteva više advokata odbrane za izuzeće predsednika Okružnog suda u Smederevu Slavoljuba Nikolića, predsednice sudskog veća u tom predmetu Slađane Bojković i v.d. republičkog tužioca Slobodana Radovanovića. O izuzeću Bojkovićeve odlučuje predsednik suda - Nikolić, a o njegovom izuzeću Visoki savet sudstva, dok će o zahtevu za izuzeće Radovanovića odlučiti Državno veće tužilaca.

Prvooptuženi u ovom procesu je Saša Jovanović iz Donje Livadice, posrednik između studenata i profesora, čije hapšenje je i dovelo do razotkrivanja korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i hapšenja koja su usledila u zimu 2007. godine. Drugooptužena profesorka Dragana Petrović je označena kao glavna spona između posrednika i svojih kolega.

Na optuženičkoj klupi, pored ostalih posrednika i profesora, nalaze se bivša pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić, kao i pevač narodne muzike Radiša Urošević.

Optužnica tereti 89 osoba zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava, a profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Optužena su 23 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra. Pored njih, na optuženičkoj klupi nalaze se 33 studenta i više od 30 posrednika. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.