Suđenje za aferu Kofer odloženo

Izvor: B92, 27.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za aferu "Kofer" odloženo

Dejan Simić (Beta)

Beograd -- Suđenje za aferu "Kofer" ponovo je odloženo, i to za april 2009. Ivica Dačić izostanak je opravdao putovanjem, iako je u vreme suđenja bio u Beogradu.

Na suđenju se nisu pojavili izraelski biznismeni, ni zamenik premijera Ivica Dačić. Iako je Dačić juče izjavio da će se pojaviti pred sudom čim primi poziv, u sudu su potvrdili da je njegov izostanak opravdan jutros, i to službenim putovanjem, iako je ministar u to vreme bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konferenciji u Centru "Sava".

Suđenje akterima afere "Kofer", koje je tri puta odlagano, odloženo je i četvrti put zato što svedoci nisu mogli da dođu na suđenje.

Predsedavajući sudija Omer Hadžiomerović konstatovao je da je iz kabineta vicepremijera jutros javljeno da Ivica Dačić, pošto je na putu, neće moći da svedoči ove nedelje.

Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić tvrdi da su svi svedoci, pa i svedok Dačić, pozive uredno primili.

"Početak je odložen za 13. april naredne godine, kada će ponovo biti pozvani okrivljeni, koji su i danas pristupili, i svi svedoci, koji su, kao što smo videli, uredno primili pozive. Međutim, iz određenih opravdanih razloga, i o tome su obavestili sud, opravdali su svoj izostanak", rekla je ona.

Međutim, u isto vreme dok je veće Okružnog suda obrazlagalo njegov izostanak službenim putovanjem, Ivica Dačić bio je u Sava centru.

Naime, ministar je prisustvovao konferenciji sa predstavnicima domaćih i stranih kompanija i banaka u Sava centru.

Sam Dačić je za B92 tokom popodneva izjavio da on u tom procesu nije ključni svedok, da danas nije ni bio planiran da svedoči, ali da je tačno da ide na službeni put.

Juče je međutim, Dačić obećao da će se zbog afere Kofer odazvati kad god ga pozovu.

"Vi znate da sam ja u svemu tome učestvovao uvek kada sam bio pozvan, znači - uvek kada dobijem poziv, ja ću se pojaviti. Znači - ja nisam ni sudija ni tužilac. To je stvar pravosudnih organa", rekao je tada Dačić.

Dačića za aferu „Kofer" vezuje podatak da je na poziv tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova izašao iz stana u kome se navodno odigrala primopredaja kofera sa 100.000 evra samo pet minuta pre hapšenja glavnih aktera - bivšeg viceguvernera NBS Dejana Simića i funkcionera SPS-a Vladana Zagrađanina.

Među svedocima koji ne dolaze na suđenje su i Vladimir Cizelj i Zev Hader, koji su sud obavestili da su sprečeni službenim obavezama.

Sekula Pijevčević i Aleksandar Nikačević telegramom su javili da su sprečeni porodičnim obavezama, dok je svedok Šalom Špilman, državljanin Izraela, kao opravdanje za odsustvo naveo to što, iz zdravstvenih razloga, ne može da leti avionom.

Da bi peti pokušaj glavnog pretresa bio uspešan, sud je odlučio i da jednog od tri svedoka iz Izraela sasluša video vezom. Odbrani ta odluka nije bila po volji.

"Jedno je saslušanje na odstojanju od par hiljada kilometara, a drugo je saslušanje nekog svedoka neposredno - oči u oči, kada se vidi njegov pogled, grimase, pokreti, boja glasa, jer sve to utiče na okolnost da li on govori istinu ili ne govori istinu", kaže Sava Anđelković, advokat Dejana Simića.

Sudija Hadžiomerović kaže da se nada da sudu za šest meseci na raspolaganju biti svi ključni svedoci za ovaj slučaj, a ne samo zaposleni u Narodnoj banci Srbije.

Istorijat slučaja "Kofer"

Bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić i funkcioner SPS-a Vladan Zagrađanin optuženi su za primanje, odnosno pomaganje u primanju 100.000 evra mita, kako bi Kreditno-eksportnoj banci bila vraćena dozvola za rad.

Suđenje je odlagano jer nije obezbeđeno prisustvo najvažnijih svedoka: Vladimira Cizelja, Šaloma Špilmana i Zeva Hadera, državljana Izraela i predstavnika TBI grupe, većinskog akcionara Kreditno-eksportne banke.

Poslednje odlaganje bilo je u aprilu, kada je sudsko veće kojim predsedava sudija Omer Hadžiomerović uvažilo sugestiju Ministarstva spoljnih poslova da pozive za novo ročište svedocima Špilmanu i Hederu uputi u Izrael šest meseci ranije.

Kao svedok trebalo bi da se pojavi i predsednik SPS-a i aktuelni zamenik premijera i ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić, koji je viceguvernerov stan napustio neposredno pre policijske akcije i hapšenja Simića i Zagrađanina.

Simić je uhapšen 11. januara 2006. zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio mito od 100.000 evra. Novac se nalazio u koferu, zbog čega je ta afera nazvana "Kofer".

Zagrađanin, koji je uhapšen zajedno sa Simićem, optužen je za pomaganje u davanju mita. Iz pritvora su pušteni 30. marta 2006, a optužnica protiv njih dvojice podignuta je 13. juna te godine.

Simić je posle puštanja iz pritvora, pošto je u međuvremenu bio razrešen sa mešta viceguvernera, u NBS postavljen na mesto savetnika guvernera za bankarski sektor. NBS je napustio 2. februara 2007.

Prvo ročište pred Okružnim sudom bilo je zakazano za 1. oktobar 2007, ali je odloženo za 21. januar 2008, pa za 14. april, kada je ponovo pomereno.

Tada je trebalo da kao svedok bude saslušan i direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević, inače, optužen u slučaju takozvane stečajne mafije, koji je tvrdio da su mu čelnici NBS tražili dva miliona evra kako bi Kreditno-eksportnoj banci bila vraćena dozvola za rad.

Pred sudom se kao svedok očekuje i funkcioner SPS-a Aleksandar Nikačević, koji je, kako su prenosili mediji, u istrazi tvrdio da je aferu "napakovao" Pjevčević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Afera "kofer" sutra pred sudom

Izvor: Kurir, 26.Okt.2008, 17:37

BEOGRAD, 26. oktobra (Tanjug) - Suđenje akterima afere poznate kao "kofer", nekadašnjem viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću i bivšem funkcioneru Socijalističke partije Srbije Vladimiru Zagrađaninu trebalo bi da počne sutra u Okružnom sudu u Beogradu. Početak ovog suđenja odlagan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.