Suđenje za aferu „Indeks“ u sportskoj hali u Smederevu

Izvor: Blic, 13.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za aferu „Indeks“ u sportskoj hali u Smederevu

Suđenje akterima korupcionaške afere na kragujevačkom Pravnom fakultetu, poznate pod nazivom „Indeks", najverovatnije će se održati u sportskoj dvorani ili u Domu kulture u Smederevu, jer Okružni sud u ovom gradu nema prostoriju u koju bi moglo da stane 89 optuženih i šezdesetak branilaca.

Kada se slegla prašina od medijske halabuke o profesorima koji su za večeru, viski ili 700 evra prodavali ispite, smederevski tužioci i sudije ostavljeni su da se sami snalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako da održe proces s najvećim brojem optuženih u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Smederevski Okružni sud zvanično je više puta upozoravao nadležne u Ministarstvu pravde da nema tehničkih mogućnosti da sprovede ovo suđenje. Svi apeli izazvali su samo kratkotrajno interesovanje.

- Na naš zahtev, nakon prošlogodišnjeg podizanja optužnice prošle godine, dolazila je stručna komisija Ministarstva pravde. Tada je razgovarano o rekonstrukciji najveće sudnice, obezbeđivanju uslova i uređaja za tonska snimanja, nabavci računara za sudije, klima-uređaja. Bez toga, nemoguće je da se drži ovako veliko suđenje. Posle te posete, sve je iznenada zamrlo, a svi naši naredni zahtevi ostali su bez ikakvog odgovora - kaže za „Blic nedelje" Slavoljub Nikolić, predsednik Okružnog suda u Smederevu.

Međutim, od pre dve sedmice, kada se broj optuženih sa 41 popeo na 89, posle podizanja dopunske optužnice, svi planovi o rekonstrukciji sudnice su pali u vodu.

- Sada nema ni govora da bi bilo kakvom rekonstrukcijom sud mogao da se osposobi za ovo suđenje. Jedino nam preostaje da napravimo improvizovanu sudnicu u Domu kulture ili sportskoj hali. Drugo rešenje je da se sudi u Okružnom sudu u Beogradu koji jedini ima tako veliku sudnicu, pa da sudsko veće putuje tamo - navodi predsednik suda Nikolić.

Vrhovni sud Srbije je početkom marta doneo konačnu odluku da se profesorima sudi u Smederevu, iako se tamošnji sud oglasio nenadležnim smatrajući da je reč o organizovanom kriminalu.

Optužnica koja je podignuta 17. avgusta prošle godine pre dve nedelje je dopunjena novim optužnim predlogom. Tužilaštvo je optužilo još 48 lica, među kojima su 33 studenta koji se terete za davanje mita.

Okrivljenima će suditi tročlano veće kojim predsedava sudija Slađana Bojković.

Prodavali ispite i za večeru

Neki studenti su ispite na kojima se nisu pojavljivali plaćali od 300 do 1.000 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 15.000 evra. Čak je i policijski insajder, „lažni" student Tomislav S. platio i položio sedam ispita. Prosečna cena ispita bila je 600 evra, a kupovane su uglavnom šestice. Prelazne ocene davale su se i za večeru, viski ili šampanjac. U ovom lancu između profesora i studenata kao posrednici pojavljuju se razna lica - od čistačica i vozača do dekana i pomoćnika ministra prosvete.

Prodali više od sto ispita

Afera „Indeks" otkrivena je prošle godine u februaru, a među prvima je uhapšena Emilija Stanković, pomoćnik ministra prosvete, i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveto Purić. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 89 lica, 23 profesora, 33 studenta, dok se ostali terete za posredovanje. Prema navodima iz optužnice, profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Svi se brane sa slobode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.