Suđenje za Ovčaru: Prvooptuženom 20 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2009, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za Ovčaru: Prvooptuženom 20 godina zatvora

BEOGRAD - Prvooptuženi za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 1991. godine i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara Miroljub Vujović osuđen je danas na 20 godina zatvora.

Pred Većem za ratne zločine u toku je izricanje presude ostalim pripadnicima TO Vukovara, optuženim za streljanje hrvatskih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Prvu presudu za taj zločin kojom je Vujović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio osuđen na 20 godina zatvora Vrhovni sud je krajem 2006. godine ukinuo i naložio ponovno suđenje koje je počelo marta 2007. godine.

Pored Vujovića, osuđeni su i njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Milan Lančužanin i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Oni su presudom koju je Vrhovni sud ukinuo, osuđeni na maksimalne kazne od po 20 godina.

Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić su prvom presudom bili osuđeni na po 15 godina zatvora, Predrag Madžarac na 12, Nada Kalaba, jedina žena među optuženima na devet, a Goran Mugoša na pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić su u prvom postupku oslobođeni optužbi.

Jedini kome se nije sudilo u prethodnom postupku je Milorad Pejić, britanski državljanin čiji predmet je, nakon hapšenja u junu prošle godine, pripojen postupku.

Prva Optužnica za zločin na Ovčari podignuta je krajem 2003. godine, a prvo suđenje je počelo 9. marta 2004. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.