Suđenje za Kipar 5. septembra

Izvor: B92, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za Kipar 5. septembra

Mihalj Kerte (FoNet)

Beograd -- Suđenje Mihalju Kertesu za prebacivanje višemilionskih iznosa na Kipar počeće 5. i 6. septembra u Beogradu.

Počatak suđenja bivšem šefu Carine zakazan je za septembar, potvrdila je portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u martu je podiglo optužnicu za prebacivanje novca na Kipar.

Optužnicom su bili obuhvaćeni bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši potpredsednik Vlade Srbije Jovan Zebić, bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević i bivši potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović.

Postupak protiv Miloševića i Zebića je obustavljen jer su u međuvremenu preminuli, a protiv Šainovića je postupak razdvojen jer je optužen pred Haškim tribunalom.

U optužnici, koju je preneo list Danas, navodi se da su bivši državni funkcioneri oštetili državu za više od 120 miliona maraka iznošenjem novca na Kipar, finansiranjem državnih preduzeća i Socijalističke partije Srbije.

"Slobodan Milošević, kao predsednik Srbije i SPS-a; Zebić, kao potpredsednik Vlade Srbije i savezni ministar; i Kertes, kao direktor Savezne uprave carina, naložili su da deo prihoda carine ne bude uplaćivan Saveznoj upravi carina, nego na račun pravnih lica, političkih organizacija i Državne bezbednosti Srbije i da se ne uplaćuje Narodnoj banci Srbije, a da deo deviznih sredstava, bez odobrenja Narodne banke Srbije bude iznet na Kipar", piše u optužnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.