Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudjenje u slucaju Lora ostaje u Splitu

Zagreb -- Vrhovni sud Hrvatske odbio je u utorak zahtev da sudjenje za zlocine pocinjene u splitskom vojnom zatvoru Lora sa splitskog Zupanijskog suda bude premesteno na neki drugi sud, uz ocenu da za to ne postoje opravdani razlozi. Vrhovni sud je kao neutemeljen odbio predlog za odredjivanje nadleznosti drugog suda, jer tuzilac nije pruzio dokaze da postoje razlozi za takvu odluku, javlja agencija Hina.

Novinar Pero Jurisin koji prati slucaj vojnog zatvora "Lora" u kojem su, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema navodima optuznice, zlostavljani srpski civili i vojnici JNA, za B92 prenosi neke od argumenata hrvatskog Vrhovnog suda zbog kojih sudski postupak ostaje da se vodi u Splitu: "Okolnosti koje su istaknute u tom Prijedlogu Drzavnog odvjetnistva primjerice raspolozenje publike u sudnici, gradjana izvan sudnice, pisanje medija, istupi udruga i sve ono sto je proizvelo ociti strah kod svjedoka, Vrhovni sud je smatrao da to nije takve prirode da bi se uvazilo kao bitan razlog za premjestanje sudskog postupka u neki drugi zupanijski sud u Hrvatskoj. Vrhovni sud takodje navodi da strah koji je bio ocigledan kod nekih svjedoka takodje ne moze biti razlog za premjestanje sudjenja, jer, u stvari, treba ukloniti okolnosti tog straha. Ukazuje se da Ministrarstvo unutrasnjh poslova i Ministarstvo pravosudja tim svjedocima moraju zajamciti potpunu sigurnost. Vrhovni sud se osvrnuo i na problem svjedoka iz Jugoslavije koji se do sada nisu pojavili na Sudu, trebalo bi biti 14 svjedoka, u priopcenju Vrhovnog suda se istice da jamstva sigurnosti tim svjedocima treba dati Hrvatsko veleposlanstvo u Saveznoj Republici Jugoslaviji", prenosi Pero Jurisin.

Upozorenje glavnog drzavnog tuzioca o "sve vecem skretanju slucaja u pravosudnu farsu za koju cemo na kraju svi odgovarati" Vrhovni sud smatra neprihvatljivim pritiskom na sudacku nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.