Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje lekarima zbog smrti devojke

Beograd -- Ginekolog-akušer Snežana Vukajlović, prvooptužena za smrt osamnaestogodišnje Ljiljane Arambašić, odbacila sve navode optužbe.

Optužnica tereti sedmoro lekara i ginekologa da su nesavesnim lečenjem izazvali smrt Arambašićeve, koja je umrla od zapaljenja slepog creva 21. februara 2002. godine, da nisu uspeli da postave dijagnozu niti da pruže odgovarajući medicinski tretman.

Vukajlovićeva, koja je bila dežurni lekar u noći kada je Arambašićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primljena na Institut za ginekologiju i akušerstvo, rekla je da je pacijetkinji pružena sva lekarska pomoć u skladu sa pravilima struke i lekarske etike, kao i svakom drugom pacijentu.

Izjašnjavajući se o navodima optužbe, u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, Vukajlovićeva je rekla da Arambašićeva nije bila vitalno ugrožena, niti je bila za hiruršku intervenciju.

"Pregled sam obavila, napisala dijagnozu, a preostalo je samo praćenje njenog stanja i primena terapije", navela je ona i objasnila da je u njihovu ustanovu Arambašićeva upućena posle hirurškog pregleda u Urgentnom centru, gde je ustanovljeno da bolovi nisu za hirurgiju.

"Njoj je pružena sva potrebna nega, a i ja sam s njom provela više od sat vremena", naglasila je Vukajlovićeva.

Optuženi lekar Srboljub Milićević, iznoseći svoju odbranu, kazao je da saoseća sa porodicom pokojne devojke, ali da se ne oseća krivim, niti zna zbog čega se njegovo ime našlo na optužnici.

Tokom istražnog postupka, veštačenjem koje su obavili stručnjaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, utvrđeno je da je Klinički centar u Beogradu tehnički i kadrovski tako opremljen da je moglo da se prepozna zapaljenje slepog creva i da se na vreme hirurški interveniše.

Arambašićeva se žalila na jake bolove u stomaku i primljena je u Urgentni centar 15. februara 2002. godine, odakle je upućena na Institut za ginekologiju i akušerstvo.

Ginekolozi su procenili da je ona nervni bolesnik, pošto je vrištala od bolova i bila agresivna i uputili je na Institut za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde je odmah ocenjeno da ona nije slučaj za njih i da ima organsko oboljenje, te da treba da se opet javi u Urgentni centar.

Arambašićeva nije primljena u Urgentni centar zbog previsoke temperature, već je poslata na Institut za infektivne i tropske bolesti. Tamo je primljena u komi i iste noći je preminula.

Na optuženičkoj klupi, pred sudskim većem sudije Sonje Prostran, pored Vukajlovićeve i Milićevića su i lekar specijalista ginekolog Aleksandar Jovanović, lekar specijalista Gordana Miletić, lekar ginekolog Aleksandra Dimitrijević, lekar specijalista Vera Milenković i lekar ginekolog Miloš Radović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.