Suđenje bivšim pripadnicima JSO

Izvor: Studio B, 03.Okt.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje bivšim pripadnicima JSO

Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto je odbijen zahtev za izuzeće sudskog veća kome predsedava Vladimir Vučinić.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić odbio je, kao neosnovan, zahtev za izuzeće sudskog veća, koji je jutros podneo branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka advokat Slobodan Milivojević.

On je izuzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << tražio zbog odbijanja njegovog ranijeg predloga da mu se omogući neometan razgovor sa branjenikom u specijalnom zatvoru u Požarevcu, gde Ulemek izdržava višedecenijsku kaznu, a u kome se sprovode posebne mere bezbednosti i nadzora.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput. Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad - Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojsilava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, osim ubijenog vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića.

 

Ulemek penziju daje Fondu za decu poginulih kolega

 

Bivši komandat Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek rekao je danas u Specijalnom sudu, na početku suđenja zbog pobune te jedinice 2001. godine, da je po zanimanju penzioner i da je svoju penziju preusmerio u Fond za decu poginulih pripadnika MUP-a.

Prilikom iznošenja ličnih podataka, Ulemek nije želeo da iznese iznos penzije, kao ni druge lične podatke, navodeći da je sve isto kao pre. Nakon uzimanja ličnih podataka od svih osam optuženih suđenje je nastavljeno sa čitanjem optužnice.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.