Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje bivšem direktoru banke

Požarevac -- Danas je pred Okružnim sudom u Požarevcu počeo glavni pretres protiv bivšeg direktora Požarevačke banke.

Dragoljub Mitić je optužen da je tokom 1992. i 1993. izvršio dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe ovlašćenja. Sumnja se da je Mitić Banci Karić tokom 1992. i 1993. omogućio pozajmicu od 10.020.000 maraka, koje Karići nikada nisu vratili Požarevačkoj banci.

Optuženi je, prema navodima optužnice, pozajmicu odobrio bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saglasnosti Upravnog odbora. Pretres je počeo izlaganjem Mitićeve odbrane, a on je tvrdio da navodi optužnice nisu tačni i da postoji dokumentacija koja pokazuje da su krediti koje je odobravao vraćeni Požarevačkoj banci, ali da Tužilaštvo tokom postupka do te dokumentacije nije uspelo da dođe.

"Radi se o klasičnoj kupoprodaji efektive, postoje svedoci koji mogu da potvrde da je novac vraćen. Novac je davan Banci Karić uz knjiženje, a svedok je Marina Jovičić, u to vreme referentkinja trezora", kaže Mitić.

"Ako dokumentacija o razduženju nije nađena, to ne znači da ona ne postoji. Interne kontrole i revizorski izveštaji vezani za rad banke, od 1994, kada sam ja otišao iz banke, do 2000, bi pokazali manjak. Iz nalaza veštaka se vidi da banka nije imala manjak, a nemoguće je da se takve stvari rade bez uočljivih manjaka", rekao je Mitić.

Posle Mitićevog izlaganja odbrane, zamenik okružnog javnog tužioca Dimitar Krstev postavio mu je nekoliko pitanja. Sudija Milica Milosavljević, koja predsedava Krivičnom veću, zbog obimnosti iznete odbrane je odlučila da nastavak pretresa odloži za 12. decembar, kada treba da svedoče bivši radnici Požarevačke banke Novica Zdravković i Radomir Živković.

U optužnici se navodi da je u vreme izuzetno visoke inflacije Mitić svakodnevno raznim preduzećima odobravao kratkoročne dinarske kredite s rokom vraćanja od 30 dana i da je tih kredita tokom 1992. i 1993. bilo više od 180. Iznos odobrenih kredita je u trenutku vraćanja bio obezvređen.

Krediti su odobravani Tekstil best intenacionalu iz Ivanjice, preduzeću Bemo iz Beograda, Delti M iz Beograda, Akvateru M iz Beograda i Salus internacionalu iz Beograda. Ukupna vrednost kredita je, prema navodima optužnice, 7.173.088 maraka, a najveću korist imalo je preduzeće Tekstil best internacional iz Ivanjice, više od 5,7 miliona maraka.

Za razliku od pozajmice Banci Karić, ti krediti su vraćani, ali po kursu koji je obezvređivao njihovu vrednost.

Požarevačka banka je likvidirana 2002. zbog manjka u depozitu od oko pet miliona maraka. Bez posla je ostalo više od 250 ljudi.

U martu je Mitiću određen pritvor koji mu je vanraspravno veće Okružnog suda u Požarevcu ukinulo posle nekoliko dana, pa se on brani sa slobode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.