Suđenje Šariću odloženo za sutra

Izvor: B92, Tanjug, 20.Sep.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šariću odloženo za sutra

Beograd -- Početak suđenja kriminalnoj grupi Darka Šarića optuženoj za šverc više od dve tone kokaina odložen je za sutra.

Advokati odbrane potrošili su ceo sudski radni dan za iznošenje svojih predloga, čija je suština odlaganje suđenja i odbacivanje velikog broja dokaza.

Sud nije prihvatio većinu predloga, pa je za sutra zakazao zvaničan početak suđenja i čitanje optužnice.

Sudija Siniša Petrović je u 13.40 advokatima rekao da nisu bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koncizni u iznošenju predloga i da danas nema svrhe počinjati suđenje čitanjem optužnice jer termin za pretres ističe u 14 sati.

Petrović je posle pauze koji je odredio radi odlučivanja o prethodnim predlozima odbrane saopštio da je sud odbio spajanje suđenja po optužnicima za šverc droge i pranje novca, dok će o predlozima za izdvajanje transkripata prisluškivanih razgovora odlučiti naknadno.

Darko Šarić i preostalih 17 optuženih ne mogu imati pravično i fer suđenje, jer su u javnosti odavno oglašeni krivima. Ovo tvrdi branilac Darka Šarića, Zdenko Tomanović.

Tomanović je od suda tražio da omogući pravično suđenje, ali i predložio da se spoji suđenje za šverc kokaina, sa suđenjem za pranje novca od prodaje droge, za koju je optužena 12-člana grupa na čijem čelu je ponovo - Darko Šarić.

On je, kao i većina drugih advokata, zatražio odbacivanje velikog broja dokaza, jer smatra da su pribavljeni nelegalno, a pre svih, transkripti prisluškivanih razgovora.

"Darko Šarić se sluša 15 meseci i to je ono što se zvaniočno vidi, više nego što i jedan zakon i propis dozvoljava i nije moguce iz tako nezakonito prikupljenih dokaza izvlaciti bilo kakve druge dokaze i bilo kakve druge informacije, bez obzira što bi one same za sebe mogle da imaju neki dokazni kredibilitet", kaže Tomanović.

Advokati odbrane ukazali su i na to da su predstavnici države svojim izjavama i postupcima unapred osudili Šarića. Iako sud nije želeo da se bavi ranijim izjavama, apelovao je na državne zvaničnike da se uzdrže od kršenja pretpostavke nevinosti.

"Javno komentarisanje prodaja stvari, prodaja kuća, praktično sugeriše sudu da donese osuđujucu presudu čime se krši prezumpcija nevinosti i nezavinosti pravosuđa", kaže Borivoje Borović, branilac Draška Vukovića.

Drugi dan suđenja označiće i zvaničan start suđenja protiv Šarica i njegove grupe, i počeće čitanjem optužnice koja ih tereti za šverc oko 2,5 tone kokaina.

Kao organizatori grupe označeni su Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović, koji je jedini prisustvovao početku suđenja.

Šarić je u bekstvu, a Soković živi u Crnoj Gori, čiji je državljanin. Od 20 optuženih, u bekstvu su jos petorica, a dvojica su dobili status svedoka saradnika, pa se na optuženičkoj klupi našlo njih 11-oro.

Inače, kako su Tužilaštvo i policija ranije saopštili, u toku je istraga mogućih veza Šarića i Antona Stanaja, protiv koga se u Specijalnom sudu vodi proces zbog šverca cigareta. U javnosti se spekulisalo da je Šarić preuzeo Stanajeve poslove i imovinu, nakon što je ovaj uhapšen u septembru 2007.

Suđenje Stanaju je u toku, u sudnici Specijalnog suda koja se nalazi tik uz ovu u kojoj je suđenje Šarićevoj grupi.

Optužnica

Prema optužnici, prvu pošiljku od skoro dve i po tone kokaina je otkrila u oktobru prošle godine policija Urugvaja u saradnji sa srpskom Bezbednosno/informativnom agencijom i američkom DEA, dok je druga, od oko 235 kilograma, pronađena u januaru 2009. nedaleko od mesta Piza u Italiji.

Prva zaplena izvršena je 15. oktobra 2009. u Urugvaju, kada je zaplenjeno 2,17 tona kokaina koji je bio spakovan u 1.900 paketa, od raznobojnih plastičnih balona koji su potom bili spakovani u vodonepropusne vreće.

Paketi su bili utovareni na jahtu "Maui", gde ih je pronašla urugvajska policija i oduzela od vlasnika jahte hrvatskog državljanina Anastazije Marinčića.

Druga zaplena od 235 kilograma kokaina izvršena je 19. januara ove godine tako što je u mercedesu B klase nedaleko od Pize, otkriveno 20 kilograma kokaina, a ubrzo nakon toga, pretresom kuće osumnjičenih u Pireniji - još 215 kilograma.

"Ovu grupu je odlikovala stroga podela uloga među članovima, velika bezbednosna disciplina, izuzetna tehnička opremljenost i logistika, veliko lično bogatstvo i ekonomska moć, širok prostor kriminalnog delovanja, veze sa vodećim narko-kartelima u zemljama sa kojih prostora je kokain nabavljan i u kojima je kasnije distribuiran, zatim vešto prikrivanje kriminalnog delovanja preko privida privrednih aktivnosti", navodi se u optužnici.

Za pranje novca, tj. za plasman nezakonitih prihoda koje je grupa stekla prodajom kokaina u legalne tokove, početkom avgusta je podignuta optužnica protiv 12 okrivljenih koje čeka odvojeno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.