Suđenje Šandoru Kepirou  5. maja u Budimpešti

Izvor: Blic, 02.Maj.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šandoru Kepirou 5. maja u Budimpešti

BUDIMPEŠTA - Suđenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak, 5. maja, u Budimpešti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepiroa zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma tokom fašističke racije koju su mađarske okupacione snage organizovale u januaru 1942. godine.

Srpsko tužilaštvo u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepiroa.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. učestvovao u novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200 a prema nekim najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena i u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživajima i više od 12.000, medju kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Zbog učešća u novosadskoj raciji, bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od deset, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprostavljao naređenjima".

Kepiro je prošle godine tužio direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i "moralnim monstrumom holokausta". Sud je dobacio Kepirovu tužbu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Šandoru Kepiru 5. maja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2011

Suđenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak, 5. maja, u Budimpešti. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepiroa zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Suđenje za novosadsku raciju

Izvor: B92, 02.Maj.2011

Budimpešta -- Sudjenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak u Budimpešti...Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile...

Nastavak na B92...

Suđenje Šandoru Kepiru 5. maja u Budimpešti

Izvor: NaDlanu.com, 02.Maj.2011

BUDIMPEŠTA, 2. maja 2011. (Beta) - Suđenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak, 5. maja, u Budimpešti.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepiroa zbog sumnje...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.