Suđenje Peconiju razvlačili advokati i dvoje sudija

Izvor: Blic, 21.Jan.2013, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Peconiju razvlačili advokati i dvoje sudija

Ministarstvo pravde dostaviće disciplinskom tužiocu za sudije inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvoje sudija zbog zastarevanja procesa protiv Predraga Rankovića Peconija, saznaje “Blic”.

Istovremeno biće poslata i inicijativa Advokatskoj komori Srbije, u kojoj se navodi da su advokati optuženih u istom postupku zloupotrebili procesna ovlašćenja.

Odluku o pokretanju postupka protiv sudija Aleksandra Veljića i Snežane Petričić doneće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << disciplinski tužilac sudija Mirjana Ilić. O kazni koja može biti i razrešenje odlučivaće Visoki savet sudstva. O advokatima Zdenku Tomanoviću i Svetozaru Pavloviću odlučivaće nadležni organi Advokatske komore.

Za postupak protiv Predraga Rankovića Peconija i njegovog saradnika Aleksandra Milenkovića, koji je zastareo posle osam godina suđenja, Odeljenje za nadzor Ministarstva pravde utvrdilo je da su sudije Aleksandar Veljić i Snežana Petričić neopravdano odugovlačile suđenje potvrđeno je “Blicu” u Ministarstvu.

Odeljenje za nadzor Ministarstva pravde utvrdilo je i da su advokati optuženih Zdenko Tomanović i Svetozar Pavlović zloupotrebili procesna ovlašćenja da bi odugovlačili postupak. Bilo je ukupno 39 zakazanih pretresa za osam godina. Čak je 24 puta odloženo, a za 21 odlaganje usledilo je na zahtev optuženih i njihovih advokata.

U nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu postupak protiv Rankovića i Milenkovića pokrenut je 28. juna 2004. zbog utaje 2,6 miliona dinara. Međutim, sudija Aleksandar Veljić je zakazao prvo suđenje tek za 21. april 2005. Tri puta je odlagao početak suđenja, a prvi pretres počeo je 13. aprila 2007.

Predmet dolazi do sudije Snežane Petričić koja nastavak zakazuje za 27. decembar 2007. Međutim, šest narednih pretresa nije održano pa su optuženi nastavili odbranu gotovo dve godine kasnije - 23. oktobra 2009.

Predmet dobija kasnije sudija Aleksandar Perišić za koga je utvrđeno da je sve radio u najbržim mogućim rokovima jer je kod njega za manje od dve godine bilo 13 ročišta. Drugi su za prethodnih šest godina održali samo dva ročišta. Međutim, sudija Perišić nije mogao da nadoknadi zaostatak koji su napravile njegove kolege Veljić i Petričić pa je postupak zastareo novembra 2012. Dok je on sudio, moralo je da se obavi i veštačenje, koje se čekalo.

Disciplinski tužilac za sudije protiv sudija Veljić i Petričić može da pokrene disciplinski postupak dovodeći u pitanje njihovu savesnost, stručnost i doslednost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.