Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sudije često opstruišu tužioce"

Beograd -- Javni tužilac Slobodan Radovanović upozorio da sudije često direktno opstruišu tužioce i pozvao da se toj praksi stane na put.

"Lično sa svojim kolegama tužiocima doziveo sam direktnu opstrukciju od pojedinih sudija u vrlo važnim predmetima. Ako se takvim stvarima ne stane na put, odnosno ako se ne izborimo da oni budu prošlost, onda će nam se i najokoreliji kriminalci slobodno šetati po gradu", rekao je Radovanović u intervjuu Večernjim novostima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je rekao da pojedine sudske odluke predstavljaju opstrukciju rada tužilastava, dodajući da u ovom trenutku nije dobro da navodi o kojim se konkretnim predmetima radi.

"Znaju ljudi da govorim o nekim istaknutim pojedincima iz podzemlja, koje sudovi lako oslobađaju teških optužbi. Bilo je slučajeva da su pojedini pušteni iz pritvora zbog nepostupanja suda po zahtevima tužilaštva", rekao je republički javni tužilac.

Radovanović je rekao da ako se ispostavi da nije bilo političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, slučaj treba zatvoriti, ali ako se ona pronađe, da će to biti senzacija.

"Čudi me to što su mnogi tražili da se to istraži, a onda ućutali. Mi radimo naš deo posla. Naravno, istražujemo i sve oko pobune JSO", objasnio je prvi čovek srpskog tužilaštva.

"Ako Milorad Ulemek nije bio sposoban da sam stoji iza ubistva i da puca u državu, onda ćemo da tražimo ko stoji iza njega. To je vraški težak posao i pitanje je da li ćemo ikada to otkriti", rekao je Radovanović.

Osvrćući se na borbu protiv korupcije u najvišim državnim organima, Radovanović je naveo da Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i posebne jedinice MUP-a "treba da se uhvate u koštac sa tom, do sada, nedodirljivom sferom kriminala".

Na pitanje koje se se promene mogu očekivati u organizaciji tužilaštva, Radovanović je kazao da tu pre svega spada donošenje novog zakona o tužilaštvu i državnom veću tužilaca.

"Doći ce do radikalne promene u načinu na koji se biraju tužioci. Državno veće tužilaca imaće dominantnu ulogu u predlaganju tužilaca. To će biti ogroman pomak, jer se tužioci međusobno najbolje poznaju", rekao je Radovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.